Zacyklená kamufláž ryb a chobotnic

5. leden 2012
Monitor

V mořích Indonésie se uzavřel kruh zastrašování a napodobování. Rybka napodobuje chobotnici, která imituje jedovaté ryby.

Pruhovaná chobotnice maskovaná (Thaumoctopus mimicu) je mistr převleků. Dokáže napodobit jedovaté ryby platýze a perutýny stejně jako hady vodnáře. Do své role zapojí zbarvení a tvar těla stejně jako pohyby, které jsou prakticky k nerozeznání od napodobovaného druhu. Díky dokonalé kamufláži se může bezostyšně a hlavně beze strachu procházet přímo před očima predátorů.

Chobotnice maskovaná nepřestává od svého objevu v roce 1998 vědce udivovat. Nejsou však jediní, kdo obdivuje její schopnosti. Biologové z Göttingenské univerzity si při potápění v indonéských vodách všimli, že chobotnice mívají nenápadné nohsledy – malé rybky Stalix histrio z čeledi studnařovití (Opistognathidae). Většinu času tráví v blízkosti svého doupěte v písku, které je chrání před predátory. Hledání potravy ale občas vyžaduje, aby se ryba od doupěte vzdálila.

V takovém případě minimalizuje svou zranitelnost tím, že se „zavěsí“ na chobotnici maskovanou, která si drobné rybky nijak nevšímá. Svým zbarvením rybka dokonale napodobí pruhovaný vzor chobotnice, takže se svému okolí jeví jako součást jejího těla. A protože chobotnice pro změnu napodobuje některého z jedovatých druhů mořských živočichů, zůstává rybka v bezpečí.

Zdroj: California Academy of Sciences

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/ebyacdwfk7g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio