Stanislav Zindulka

Možná jste se v pondělí 2. ledna také dívali na úvodní díl nového televizního seriálu České televize s názvem Život je ples. Pokud ano, určitě jste nemohli přehlédnout postavu Edy Vavrouška, kterého ztvárnil herec Stanislav Zindulka. Právě tomu své otázky v sobotu pokládal moderátor Václav Žmolík.

K rozhodnutí přijmout roli v novém televizním seriálu prý Stanislava Zindulku přesvědčilo především jedno – hned v úvodu jednání o jeho případné roli totiž dostal k dispozici scénáře ke všem plánovaným dílům. To pro něj prý bylo naprosto zásadní.

„Je velice důležité vědět, kam figura směřuje,“ poznamenává herec. „Kdybych totiž vycházel pouze z informací o prvním dílu, dozvěděl bych se jen to, že má postava je vtipálek a kutil. Teprve v dalších dílech se ukazuje, že jde zároveň i o charakter s hlubokým citovým problémem, o charakter, který je mnohem hlubší, než se zdá na počátku.“

Zajímavé, konkrétní a závažné zápletky. To je podle Stanislava Zindulky hlavní devíza nového televizního seriálu z produkce ČT. Ovšem nejen to. Celé zaměření seriálu je – alespoň v českém televizním prostředí – minimálně netradiční. Sama jeho autorka, spisovatelka a scenáristka Irena Obermannová, tuto výjimečnost vyjádřila slovy: „Všichni točí o mladých a krásných. Tohle je seriál o starých a krásných.“

Tematické zaměření seriálu tak slibuje i obsazení českých hereckých špiček. Nechybí mezi nimi Dana Kolářová, Květa Fialová, Oldřich Vlach ani Radoslav Brzobohatý. Jak si Stanislav Zindulka pochvaluje spolupráci s tolika výbornými herci? A jak vznikala jeho autobiografická kniha Moje cesta vlakem dětství a naděje? Také na to se Václav Žmolík svého hosta zeptal.

Záznam celého rozhovoru se Stanislavem Zindulkou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.