Hudební Silvestr Tyme. x Tujiko

9. leden 2012

Téměř zapomenutá hrdinka click'n'cut scény, Japonka Tujiko Noriko se na začátek letošního roku vrací s novým albem. Desku GYU výrazným způsobem ovlivnil producent Tyme.

Když na podzim roku 2003 uspořádala promotérská agentura Muteme koncert Tujiko Noriko v pražském prostoru NoD, byla to událost s velkým dosahem na domácí muzikantskou i fanouškovskou obec. První tuzemský koncert tehdy ve světě bující click'n'cut scény jasně představil, že muži a ženy za notebooky tvoří nejen zajímavé studiové nahrávky, ale podobně podmanivá může být i jejich živá podoba. Tujiko od té doby nahrála několik desek pro renomované labely jako Tomlab, FatCat nebo Room40 a po tříleté pauze se znovu hlásí o slovo ruku v ruce s kolegou Tatsuyou Yamadou, který se sólově prezentuje jako Tyme.

Už je to skoro šest let, co věčná experimentátorka Tujiko Noriko vydala své poslední sólové album. Od té doby se ponořila do experimentálnějších kooperací, remixových dobrodružství, takže se zdálo, že ji v její klasické pozici, to znamená jednou nohou v pro Evropana exotické poloze japonské mutace elektropopu a druhou naplno zanořenou v laptopových experimentech, už asi nezastihneme. S Tatsuyou Yamadou se Tujiko zná už delší dobu. Tento producent pomáhal Noriko už na zmíněné desce Solo z roku 2006 a od té doby se datuje jejich záliba v tvorbě na přelomech kalendářních roků. Jeden song na jeho konci, druhý na úplném začátku. Takto se podařilo dvojici za pět let nashromáždit dobrý základ novinky, který dvojice jako Tyme. x Tujiko vydává s názvem GYU.

02522318.jpeg

Přelom roku každý člověk prožívá jinak. Někdo se slušnou depresí, jiný naopak v excitovaném stavu „významného historického okamžiku“. Tyme. a Tujiko patří spíše do druhé skupiny. Alespoň první kousky GYU jsou takovým velkým překvapením. Vydavatelství Editions MEGO je známo jako domov avantgardních experimentů, takže elektro pop téměř čisté japonské provenience je něco, co by čekal málokterý znalec labelu. Na druhou stranu, pokud si pustíte pět let staré Solo a po něm hned letošní novinku, zjistíte, že žánrový posun Tujiko Noriko není zas tak žhavý, jak se na první poslech zdá. A další průběh hodinové desky dá tomuto umírněnému názoru za pravdu. Skladby Vacation Of God, Unforgettable Light nebo Slow Motion tep desky zpomalí, přibudou lehké elektronické ruchy a šumy, přesto jistá vyčištěnost skladeb, kterým vedle elektroniky dominují nezvykle i akustické nástroje (od klavíru, bicích až po smyčce nebo dechy) nebo hostující zpěváci, je novou podobou autorčiny tvorby. Najednou nemáme před sebou pouze Tujiko elektronickou vizionářku, ale také Tujiko šansoniérku nebo Tujiko čistou elektropopařku. Vše zásluhou ostříleného aranžéra Tymeho.

02524530.png

Tři roky pauzy přinesly do rukopisu Tujiko Noriko mnoho nového a díky Yamadovi se podařilo nové impulzy citlivě zapracovat do už známého click'n'cut světa. Pokud vás tedy začátek roku zastihl lehce v nedbalkách, emocionálně nepřipravené, tak dvojice Tyme. a Tujiko vám na GYU dokáže během hodiny částečně vrátit ztracenou rovnováhu.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio