Nový unikátní měsíční minerál

6. leden 2012

Vědci na území západní Austrálie objevili malé množství přírodně uloženého minerálu, který byl do této doby znám jen z dovezených vzorků z Měsíce.

Když v červenci roku 1969 na Zemi přistála dnes již legendární posádka lodi Apollo 11, vyvolala krom hluboké hrdosti v americkém kosmickém programu díky vítězství o dobývání Měsíce i nadšení mezi vědci. Z oblasti přistání Tranquillity Base v Moři klidu astronauti Neil Armstrong a Edwin Aldrin nasbírali stovky kilogramů měsíčních vzorků. Zejména mezi geology a paleontology se zvedla silná vlna vzrušení z objevu tří exotických minerálů, které na Zemi nikdo nikdy předtím nenašel. V následujících desítkách let se první dva z nich, armalcolit a pyrroxerroit, podařilo detekovat v zemských horninách. Třetí z nich, pojmenovaný na počest místa přistání tranquillitit, byl na Zemi nalezen jen v měsíčních meteoritech. Až na konci listopadu minulého roku, po více jak 42 letech od mise Apolla 11, se historie změnila.

Dlouhá cesta
Australský paleontolog Birger Rasmussen z Curtinské univerzity v Perthu porovnal se svým týmem měsíční vzorky dovezené ze základny Tranquillity s šesti odebranými nerostnými vzorky v západní Austrálii. K analýze využíval metody ostřelování vzorků volnými elektrony. Dráhy rozptýlených elektronů jsou specifické pro každý materiál, čímž se vědcům podařilo jednoznačně určit jednotlivé látky. Měsíční horniny Rasmussen zkoumal shodou okolností z jiných důvodů už o něco dříve. A proto o objevu na Zemi tak dlouho nenalezeného minerálu nebylo žádný pochyb.

Posádka Apolla 11. Zleva: N. Armstrong, M. Collins a E. Aldrin.

Vyvstala ovšem otázka, proč se minerál na Zemi nepodařilo objevit značně dříve. Odpovědí je vícero. Jednak jsou na Zemi odlišné geologické podmínky než na Měsíci a minerál je tak třeba hledat v místech odpovídajících vlivu těchto podmínek. Dalším nesporným faktem je, že minerál na svůj objev musel čekat kvůli zdokonalení technologie. Je totiž velmi křehký, v zemských atmosférických podmínkách nestálý a všechny jeho nalezené exempláře nebyly větší jak šířka lidského vlasu.

Běžnější, než se mohlo zdát
Navzdory dlouhé časové prodlevě k objevu minerálu v přírodní podobě na Zemi je prý tranquillit na Zemi běžnější, než by se mohlo zdát. Skládá se ze železa, křemíku, kyslíku, zirkonu a malého množství vzácného ytria. Všechny tyto prvku jsou na Zemi zastoupeny v potřebném množství, aby přítomnost minerálu v původní přírodní podobě podpořily. Navíc právě ytrium a celková konzistence minerálu mohou být dalším klíčem k dataci hornin, v nichž se tranquillitit podaří v budoucnu detekovat.

Oblast přistání Apolla 11 v Moři klidu

Důkaz srážky Země a Měsíce
Objev doposud exotického tranquillititu by měl přinést další podpůrný argument do teorie o vzniku našeho Měsíce. Z několika myšlenek je nejsilnější ta, kterou vyslovili v roce 1947 dva vědecké týmy ve složení William Hartmann, Donald Davis a Alastair Cameron, William Ward. Podle ní Měsíc vznikl při srážce tělesa o velikosti Marsu s mladou a ještě žhavou Zemí před 4,5 miliardami let. Během srážky, která byla spíše jakýmsi tečným „otřením“ se dvou formujících planetisimál, se do prostoru uvolnilo obrovské množství neztuhlého materiálu z původní zemské kůry. Spolu se zbytkem druhého tělesa, které vědci pojmenovali Theia, utvořil tento materiál prstenec uvězněný v gravitačním poli Země, aby v následujících tisícovkách let postupně zformoval náš Měsíc.

autor: Petr Horálek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.