6. ledna 2012

6. leden 2012

Asíkides: Hespería

Barcelona, metropole severošpanělského Katalánska, je pověstná liberální a myšlenkově otevřenou uměleckou scénou, která přitahuje hudebníky z celého světa. Příkladem je skupina Asíkides. Tvoří ji muzikanti z Řecka i dalších zemí a zpěvačka z Izraele, kteří se v Barceloně trvale usadili.

Jejich koncert byl před několika týdny jedním z vrcholů hudebního veletrhu Fira Mediterrania, který se konal v malebném městečku Manresa severně od Barcelony. Skupina zde představila repertoár ze svého posledního alba Hesperia, jehož název je inspirován antickým příběhem. Hesperidky jsou nymfy v marockém pohoří Atlas, střežící strom v zahradě bohů, který nesl zlatá jablka nesmrtelnosti. Antický hrdina Herkules dostal za úkol tři zlatá jablka přinést – což se mu podařilo. Podobnou cestu, tedy z Řecka na západní okraj středozemního moře, vykonali i členové skupiny Asíkides.

Nu

Hespería

Zpěvačka skupiny Asíkides, Tal Ben Ari, se narodila v Tel Avivu, ale její předkové pocházejí z židovských komunit v Jemenu. Zpívá hebrejsky, španělsky i anglicky, a následující skladba bude v jazyce ladino, rozšířeném mezi židovskými obyvateli středověkého Španělska.

Scalerica de oro

Margudi

Vedoucím skupiny Asíkides je řecký hráč na arabskou loutnu oud Yannis Papaioannou. ten žije už 6 let v Barceloně a podílí se na řadě dalších projektů – k nimž patří i elektronická hudba či orchestr arabských hráčů z Barcelony. V sestavě Asíkides je kytara, perkuse a kontrabas, na které hrají hudebníci ze Španělska i Itálie.

Django

Montanas de Bingeol

Den boro Manula

Muhayyer Kurdi Semai

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Yannis Papaioannou

Spustit audio