Africká část projektu Spring Alive je za polovičkou

8. listopad 2012

Africká sezóna Spring Alive pokračuje a počet pozorování registrovaných na webu projektu stále roste. Všechny druhy ptáků, na něž je náš projekt zaměřen, jsou momentálně již na svých afrických zimovištích.

Nejčastěji pozorovaným ptákem je zatím vlaštovka, zatímco nejvzácnějším je kukačka. Pozorovat kukačku v Africe není díky jejímu chování vůbec snadné. V Evropě ji snadno určíme podle jejího charakteristického hlasu, ale v Africe, kde nehnízdí, se kukačka neozývá.

A co nového u nás? Většina stěhovavých ptáků již odlétla, mezi posledními se chystají skřivani, čejky nebo špačci. Naopak se objevují zimní hosté – početná hejna havranů k nám dolétla z Běloruska a Ruska, naopak ti naši již odlétli zimovat do jihozápadní Francie. Objevují se i zajímaví vodní ptáci – například potáplice severní či malá, husy běločelé, morčáci velcí, hoholi severní a další.

V přírodě je i teď co pozorovat, tak neváhejte a vyražte na výlet. Svá ptačí pozorování pak zapisujte do faunistické databáze ČSO www.birds.cz! Zde najdete spoustu zajímavostí, mezi nimi i pozorování čápa bílého z 2. listopadu.Tento čáp se asi rozhodl neodletět do Afriky...

Sledujete webové stránky projektu Spring Alive.

autoři: ČSO , Lucie Hošková , Jitka Feřtová
Spustit audio