Akce žába: ochránci přírody i veřejnost bojuje za migrující obojživelníky

12. duben 2016

Český svaz ochránců přírody vybízí řidiče aut, aby dali pozor na migrující žáby. Tisíce jich každý rok hyne pod koly aut. Lidé také mohou přidávat do databáze své tipy na rizikové úseky. Obojživelníci nejčastěji hynou, když se kvůli kladení vajíček vydávají k vodě přes silnice. Období od března do května a teploty od 10 do 20° C je pro ně nejhorší.


Jak pomoci
Pokud víte o úseku silnice, kde dochází k usmrcování většího počtu obojživelníků, informujte o tomto místě Český svaz ochránců přírody. Kontakt a více informací najdete zde.

Zmapováním pro žáby nebezpečných míst chtějí ochránci přírody udržet početnou populaci žab. „Ropucha se dožívá kolem 6 až 9 let, její reprodukční život není tak dlouhý a jakmile se ta kontinuita přeruší, vypadne několik let, kdy se může rozmnožovat. Takže každý zachráněný jedinec je důležitý," říká Petr Jandík, vedoucí Záchranné stanice živočichů ve Spáleném Poříčí. Pokud ztráty převýší 25 procent, není už populace žab schopná se s tím vyrovnat a dochází k úbytku.

Díky mobilním zábranám se žáby nedostanou na frekventovanou silnici
Díky mobilním zábranám se žáby nedostanou na frekventovanou silnici

I proto vyrážejí každé jaro ochránci přírody k silnicím a instalují kolem nich zábrany. „V místě, kde je vstup na silnici, se udělá z plachty nebo z perlinky, která se používá ve stavebnictví, zábrana. Důležité je pod ni přihrnout zeminu, aby žáby nemohly podlézt. My pak v době tahu chodíme, to musí být i několikrát denně, a sbíráme žáby do kbelíku," popisuje postup práce Jandík.

Kbelík se žábami ochránci přenesou k vodě za silnicí, kam obojživelníky vypustí. Jen v lokalitě nad obcí Zálesí u Přeštic na jižním Plzeňsku, stanice přenesla kolem 1400 ropuch. „Ropucha je sice nejrozšířenější obojživelník, nicméně za posledních patnáct dvacet let nám jich ubývá, uvádí se, že jich ubylo 50 %," vysvětluje Jandík.

Podobných lokalit, jako je ta u Přeštic, je zatím v republice evidováno více než 300. Další mohou lidé nahlásit prostřednictvím webu Českého svazu ochránců přírody.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio