Akrobacie plejtváků obrovských

28. listopad 2012
Monitor

Plejtváci obrovští překvapili vědce svými podvodními piruetami. Toto chování jim slouží k tomu, aby mohli zespodu napadnout hejno své drobné kořisti.

Největším tvorem naší planety je plejtvák obrovský (Balaenoptera musculus), který dosahuje délky 30 metrů a váhy 180 tun. Ta spolu s relativně malými ploutvemi vyvolává dojem, že velryba nemůže příliš dobře manévrovat. Plejtváci obrovští se ale živí výhradně planktonními korýši známými jako krill. A nakrmit se něčím, co se ve vodě snadno rozptýlí, není pro obrovské zvíře vůbec jednoduché. Aby mohli studovat potravní chování plejtváků, připevnili zoologové z výzkumné organizace Cascadia Research Collective na kůži 22 velryb zařízení na sledování jejich pohybu.

Získaná data spolu s videonahrávkami ukázala, že pokud má plejtvák hlad, je schopen přímo akrobatických výkonů. Vědci několikrát zaznamenali jakousi podvodní piruetu, při které se tělo plejtváka otočí o plných 360°. Celý manévr má dvě fáze. Během přibližování ke kořisti se velryba během 4 až 5 sekund otočí o 180 stupňů, takže se obrátí na záda a její tlama se ocitne přímo pod „skvrnou“ krillu. Pohltí sousto potravy a pokračuje v otočce o dalších 180°, až se její tělo dostane do obvyklé polohy. Z ní pak plejtvák může pokračovat k další „skvrně“ krillu. Podobné chování bylo pozorováno u jiných druhů velryb včetně keporkaků, ale ti se obvykle otáčejí jen o 90°. To, že otočky o 360° předvádějí právě plejtváci obrovští, je o to překvapivější.

Zdroj: Biology Letters

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio