Albert Einstein, zaostalé dítě?

10. srpen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Albert Einstein je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců 20. století. Napadlo by vás, že se jeho rodiče obávali, že mají zaostalé dítě?

Tento geniální fyzik začal mluvit až ve třech letech. Zajíkal se, věty opakoval a mluvil pomalu. Ve škole mu trvalo, než odpověděl na otázku, protože dlouho přemýšlel. Učitelé s ním ztráceli trpělivost, byl pro ně problematickým žákem, který je nedisciplinovaný a neuznává autority.

Einstein byl od dětství nadprůměrně inteligentní. Známá je historka, kdy dvouletý Albert hledal kolečka u narozené sestry, aby si s ní mohl hrát. V pěti letech dostal od otce magnetický kompas, což později označil za jednu z nejdůležitějších věcí ve svém životě. Střelka kompasu ho přivedla k většímu zájmu o vědu.

Génius už od mládí

V necelých deseti letech byl přijat na gymnázium v Mnichově, maturitu však složil až na švýcarském gymnáziu. Svou první vědeckou práci napsal už v šestnácti letech.

V roce 1900 ukončil studium na prestižní polytechnické vysoké škole v Curychu. Před sebou měl mimo jiné převratnou teorii relativity a fotoelektrický jev, za jehož vysvětlení získal v roce 1921 Nobelovu cenu.

Spustit audio