Alkohol v malých dávkách by mohl předcházet cukrovce, tvrdí vědci z Dánska

4. srpen 2017

Podle dánských vědců se cukrovce druhého typu dá vyhnout střídmým požíváním alkoholu. Zjistili totiž, že určité dávky alkoholu mohou snižovat rizika vzniku tohoto onemocnění. Zároveň ale upozorňují, že jejich studie rozhodně nemá nabádat k pití.

Získaná data dokládají, že pro předcházení diabetu druhého typu je ideální konzumace skleničky vína třikrát až čtyřikrát týdně. Riziko výskytu cukrovky to prý snižuje až o 27 procent u mužů a 32 procent u žen. Podle výzkumníků alkohol nejspíš ovládá hladinu cukru v krvi. Kladně prý působí hlavně polyfenoly, které se nachází třeba v červeném víně.


Alkohol je i v malých dávkách jaterní a nervový jed. Byť má malá dávka alkoholu pozitivní vliv třeba na kardiovaskulární systém, alkohol může srdce i poškozovat nebo způsobovat rakovinu.

Pozitivní vliv alkoholu je ale v medicíně dlouhodobě kontroverzním tématem, a tak je potřeba podotknout, že pozitivní vliv v rámci možného vzniku cukrovky neznamená nutně stejný vliv na celkové zdraví člověka.

„Otázka je, jestli tahle relativně častá konzumace relativně nízkých dávek, která snižuje riziko diabetu druhého typu, převáží rizika, která u časté konzumace alkoholu nastávají. Jde například o poškození jater a do jisté míry možná také poškození mozku,“ říká adiktolog Tomáš Zábranský.

Přestože fyzická závislost po jedné skleničce vína několikrát za týden nejspíš nevznikne, hranice mezi běžným pitím a závislostí je velice individuální. Podle Tomáše Zábranského hrají významnou roli třeba genetické predispozice ale i sociální podmínky a psychické rozpoložení každého jednotlivce.

autor: ono
Spustit audio