Altamira bude dál přijímat návštěvníky, i když jen v omezenému počtu

Dvanáct let mohli do jeskyně Altamira na severu Španělska jen vědci – turistický ruch totiž škodil pravěkým nástěnným malbám, které v jeskyni jsou, a tak byla památka pro návštěvníky nedostupná. Turisté se do Altamiry vrátili loni ve zkušebním provozu, který ukázal, že návštěvy mohou pokračovat. Vstup však bude dál velmi omezený – za rok tamní obrazy jelenů a bizonů uvidí jen 260 turistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kresba bizona z jeskyně Altamira

Kresba bizona z jeskyně Altamira | Foto: Wikipedia

„Jeskyni Altamira u vesnice Santillana del Mar na severu Španělska poprvé prozkoumal v roce 1875 Marcelino Sanz de Sautuola. Profesí advokát, ale také nadšený amatérský přírodovědec a historik,“ vysvětluje naučný film, který mohou vidět návštěvníci Musea Altamira.

Ve vchodu do jeskyně ve skalním masivu našel její objevitel kosti zvířat, zuby a také kostěné sošky. Objev té nejvzácnější části podzemí se však připisuje jeho devítileté dcerce Marii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o znovuotevření jeskyně Altamira natočil redaktor ČRo Pavel Novák

„Tati podívej, kravičky a býci,“ zvolala prý Maria, když s tátou vlezli v roce 1879 dál do jeskyně. Na stěnách viděla malby bizonů a dalších zvířat.

Věhlas objevu se šířil a místo se stalo turistickou atrakcí. Davy turistů zvláště ve druhé polovině 20. století však malby značně poškodily. „V roce 1975 prošly jeskyní až tři tisíce návštěvníků denně,“ přibližuje dokumentární film v muzeu. Teplota v jeskyni prý rostla a vlhkost stoupala.

Tisíce let se malby uchovaly jen proto, že vchod do jeskyně byl zavalený a podmínky uvnitř se neměnily, najednou vědci zjistili, že barvy maleb blednou.

Na začátku 80. let bylo nutné jeskyni pro veřejnost zavřít. Pak se otevřela jen pro omezený počet návštěvníků. V roce 2002 však byla kvůli mikroorganismům, které se v ní začaly množit, pro veřejnost opět uzavřená a mohli do ní jen vědci.

Turisté pak mohli po léta navštívit jen věrnou kopii jeskyně z polystyrenu a umělé horniny, která nedaleko přírodní jeskyně vyrostla v roce 2001. Na malby v ní použili tvůrci stejné metody i barvy jako v původní Altamiře – tedy vodu, okrový jíl a popel.

Snímky každé tři měsíce

I dnes vědci v jeskyni Altamira stále sledují stav obrazů na stěnách. Jak řekla televizi TVE vedoucí výzkumného programu Concha Cirujanová, pomocí vysoce citlivých aparátů pořizují každé tři měsíce snímky určitých partií jeskyně ze stejného místa a se stejným osvětlením a porovnávají je.

V uplynulém roce vědci zkoušeli, kolik lidí a jak často se může v jeskyni pohybovat, aby se podmínky v ní nezměnily.

Malby v Altamiře
Stáří nástěnných maleb v Altamiře se odhaduje na 13 až 35 tisíc let. Pravěcí tvůrci na stěny jeskyně vymalovali stáda bizonů, koní, jelenů, lidské postavy i záhadné symboly.

Podle Carlose Saínze z výzkumného týmu bylo zapotřebí mít dost statistických údajů z mnoha návštěv skupin lidí, aby se zjistilo, jak se v jeskyni mění hladiny vlhkosti, koncentrace oxidu uhličitého a jak kolísá teplota.

Závěr z měření je, že do jeskyně bude moci vstoupit pět návštěvníků se dvěma průvodci týdně, a to vždy jen na 37 minut. Lidé při tom navíc budou muset mít ochranné obleky a roušky.

První prohlídka bude v pátek po Velikonocích. Kolik bude lístek na takovou výpravu do nitra prehistorie stát, zatím muzeum jeskyně Altamira neoznámilo. Prohlídka věrné kopie maleb pravěkých umělců v nedalekém návštěvnickém centru přijde na 3 eura, tedy asi 80 korun.

Pavel Novák, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme