Amadeus a symfonici. Praha chce v Obecním domě promítnout slavný Formanův film

16. duben 2018

Praha plánuje uctít památku slavného českého režiséra Miloše Formana, který zemřel v pátek po krátké nemoci. Hlavní město chce do konce června uvést v Obecním domě jeho oscarový film Amadeus. Promítání má také doprovodit koncert symfonického orchestru.

„Praha uvažuje o tom, že by chtěla uctít památku tohoto světového režiséra českého původu tím, že by v Obecním domě v hlavním městě uspořádala komponovaný večer,“ popsal pro Radiožurnál radní hlavního města Prahy Jan Wolf. „Hlavním programem by byla režisérská verze filmu Amadeus. Zároveň bychom chtěli, aby na tomto večeru hrál Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK,“ doplnil.

Vzpomínkovou akci připravují kromě Prahy také v režisérově rodné Čáslavi. V pátek od pěti hodin chystá město speciální program. „Součástí tohoto večera budou zřejmě ukázky z jeho filmů. Máme všichni mnoho společných zážitků ze setkání s Milošem Formanem v Čáslavi a tyto chvíle bychom si chtěli připomenout,“ řekl pro Radiožurnál starosta Čáslavi Jaromír Strnad.

Slavný český režisér Miloš Forman zemřel v pátek po krátké nemoci, bylo mu 86 let. Jeho životní pouť se uzavřela ve Spojených státech, kam se přestěhoval po roce 1968. Absolvent pražské FAMU debutoval v roce 1963, prvním celovečerním filmem byl Černý Petr. Za svou práci pak získal celou řadu prestižních filmařských ocenění, včetně Zlatých globů, cen BAFTA nebo Oscarů. Za jeho nejlepší americký film označují kritici snímek Přelet nad kukaččím hnízdem, za který získal svého prvního Oscara za režii. Druhého mu pak vynesl právě Amadeus z roku 1984, který získal celkem osm zlatých sošek. Po filmech Lid versus Larry Flynt (1996) a Muž na měsíci (1999) stál Miloš Forman naposledy za kamerou před více než deseti lety, když ve Španělsku natáčel Goyovy přízraky (2006).

Spustit audio

Více z pořadu