Američan a Rus překonali rekord v délce letu balónu plněného plynem

Američan Troy Bradley a Rus Leonid Ťuchtijev dnes ráno stanovili nový světový rekord v délce letu balónu plněného plynem. Letí už šestý den přes Tichý oceán a překonali vzdálenost 8 465 kilometrů. Muži jsou ale stále několik set kilometrů od západního pobřeží Spojených států, takže pokud vše půjde dobře, tak se tohle číslo ještě zvýší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Let balónem je neobvyklý zážitek

Let balónem je neobvyklý zážitek | Foto: Julie Urbišová

Rus i Američan jsou zkušenými piloty s mnoha tisíci letových hodin. Bradley má na svém kontě asi 60 různých rekordů týkajících se balónů. Ťuchtijev zastává post předsedy ruské federace letců na balónech.

Na celé misi se navíc podílí další tři desítky lidí. Pracují buď v přípravném týmu, nebo v řídicím centru v Albuquerque v Novém Mexiku, kde neustále monitorují průběh letu, počasí, směr a sílu větru. Podle toho pak navigují letce na optimální výšku.

Balón, ve kterém dva muži cestují, vypadá jako kapsle o rozměrech zhruba metr padesát na dva metry. Strop je vysoký jeden a půl metru a stát se dá jen uprostřed, kde je ve stropu pozorovatelská kopule.

Oba vzduchoplavci musí z poměrně stísněných prostor pravidelně vylézat ven, aby upravovali letovou výšku dopouštěním hélia nebo odhazováním zátěže. Balón Two Eagles letí ve výšce kolem čtyř a půl tisíce metrů průměrnou rychlostí kolem 80 kilometrů za hodinu.

Tým Two Eagles monitoruje v řídícím centru v Albuquerque průběh letu | Foto: ČTK/AP

Uvnitř mají všechny moderní komunikační přístroje a jejich dopravní prostředek je vybavený i pro případy nouzového přistání na moři.

Rekordní hodnoty se stanovují pro různé typy balónů. V zásadě jsou tři - horkovzdušné, balóny plněné plynem a takzvané roziéry, což je kombinace obou předcházejících typů. V těch se Stevenu Fossetovi a před ním Bertreandu Piccardovi a Brianu Jonesovi podařilo obletět celou zemi.

Mise Bradleyho a Ťuchtijeva ale stanovila rekord v kategorii balónů plněných plynem. Ten současný v délce letu takého balónu, který Američan a Rus překonali, pocházel z roku 1981, byl 5 dní a 17 hodin.

Cílem mise je také překonat ještě jeden rekord, a to v délce pobytu ve vzduchu. Ten by mohl padnout během dnešního večera našeho času. Přistání v Kalifornii se pak plánuje na sobotu.

Ondřej Himmer, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme