Americká armáda ruší omezení pro ženy, mohou do elitních jednotek

Americká armáda umožní ženám působit na všech pozicích včetně elitních bojových jednotek. Oznámil to americký ministr obrany Ashton Carter, podle něhož začne Pentagon tuto změnu v praxi uplatňovat do měsíce. Dosud pro ženy platil zákaz nasazení na některých pozicích, které byly považovány za příliš náročné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pro ženy budou v americké armádě otevřeny všechny pozice

Pro ženy budou v americké armádě otevřeny všechny pozice | Zdroj: Reuters

"Nebudou žádné výjimky. To znamená, že pokud budou vyhovovat předpokladům a splní požadavky, budou od nynějška ženy moci pracovat pro armádu způsobem, kterým dříve nemohly," prohlásil Carter podle listu The Washington Post.

Souhlas s tímto krokem dali podle něho najevo vedoucí představitelé většiny oddílů a armádních organizací.

Ženám dosud zůstávalo uzavřeno 220 tisíc pracovních pozic v profesionální americké armádě, což je deset procent všech míst.

Nově se budou moci ucházet o členství v elitních jednotkách, které jim dosud byly zapovězeny a ke kterým patří speciální námořní, vzdušné a pozemní týmy amerického námořnictva (SEAL), jejichž příslušníci mimo jiné před čtyřmi lety v Pákistánu zlikvidovali šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina.

"Budou moci řídit tanky, střílet z minometů nebo vést pěšáky do boje," líčil Carter. Začlenění žen podle něho bude probíhat postupně a uvážlivě.

Pro ženy budou v americké armádě otevřeny všechny pozice | Foto: Reuters

Otevřeny pro ženy budou i veškeré pozice v bojových jednotkách námořní pěchoty Marine Corps, proti čemuž byl podle Cartera ze strany velení odpor. Některé pozice jako je kulometčík měly podle velitelů zůstat vyhrazeny mužům, což se však podle šéfa Pentagonu nestane.

Hlavním odpůrcem působení žen v armádě byl podle washingtonského deníku šéf sboru náčelníků štábů Joseph Dunford, který doporučoval zachování části pozic u námořní pěchoty výhradně pro muže.

Pentagon nečeká, že by opatření nějak významně změnilo poměr mužů a žen v armádě, potažmo třeba právě ve speciálních jednotkách, ve kterých ženy zatím pracovat nemohly.

Dvě ženy poprvé prošly jedním z nejnáročnějších armádních výcviků na světě

Číst článek

Americká armáda v posledních třech letech rozšířila působení žen ve svých řadách a zkoumala možnosti úplného zrušení všech omezení v závislosti na pohlaví. Letos vůbec poprvé ženy dokončily například velmi náročný výcvik zvláštní jednotky rangerů.

Podle americké CNN mají ženy v armádě otevřené dveře nejméně v 16 vyspělých zemích. Třeba v Kanadě, Rumunsku, Francii nebo Švédsku.

Ale i když je v některých těchto zemích počet žen v armádě vyšší než třeba ve Spojených státech, tak v elitních jednotkách mají stejně drtivou převahu stále muži a něžné pohlaví častěji zastává různé podpůrné pozice.

ČTK, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme