Americká justice obžalovala z podvodů farmaceutického bosse Shkreliho

"Zlý chlapec farmaceutického průmyslu" Martin Shkreli skončil v policejních poutech. Americká justice ho obžalovala z několika podvodů. Shkreli se pro mnoho Američanů stal symbolem chamtivého vydělávání na lidském zdraví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Shkreli  opouští soudní budovu v New Yorku po vznesení žaloby

Martin Shkreli opouští soudní budovu v New Yorku po vznesení žaloby | Zdroj: ČTK

Dvaatřicetiletého Martina Shkreliho a jeho právníka žalobce spolu s FBI viní z několika různých podvodů. Shkreli působí v čele několika farmaceutických firem a podle vyšetřovatelů organizoval například pyramidovou hru a další investiční podvody.

V jednom případě si například nechal vyplatit v přepočtu tři miliony korun na nákup oblečení a zaplacení nájmu. O dalším fondu investorům lhal, že má aktiva v hodnotě skoro 900 milionů korun, přitom byl skoro prázdný. Z jiného údajně nechal vyplatit téměř 22 milionů korun na své soukromé mimosoudní vyrovnání.

Do širokého povědomí se ale dostal hlavně kauzou spojenou s léky na AIDS. Přes noc zdražil lék Daraprim, který se používá na léčbu parazitického onemocnění toxoplazmóza hlavně u pacientů s AIDS. Jeho cena skokově vzrostla ze 13 dolarů na 750, tedy skoro na 19 tisíc korun za krabičku.

To vyvolalo hlavně na sociálních sítích pobouření. Shkreli tvrdí, že vydělané peníze chtěl použít na výzkum, lidé ho ale obviňují z chamtivosti.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme