Americká letadla mohou startovat z turecké základny. Země chtějí vytvořit zónu pro uprchlíky

Turecká vláda definitivně povolila starty amerických letadel z tureckého území. Nálety proti pozicím Islámského státu v Sýrii mohou podnikat z letecké základny Incirlik na jihu země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americké stíhačky Super Hornet nad severním Irákem

Americké stíhačky Super Hornet nad severním Irákem | Zdroj: Reuters

„Je to výrazné zjednodušení, protože se tím samozřejmě přiblíží k případným cílům. Provoz je mnohem jednodušší a efektivnější,“ vysvětlil pro Český rozhlas předseda Vojenského výboru NATO, armádní generál Petr Pavel.

Cílem je vytlačit Islámský stát od tureckých hranic. Spojené státy a Turecko poté chtějí vytvořit bezpečnou zónu pro uprchlíky.

„Turecko stále prosazuje vytvoření bezletové nebo bezpečné zóny v Sýrii. Lidé na útěku by se pak mohli v této zóně usadit,“ řekl turecký ministr zahraničí Mevlut Çavuşoğlu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turecko se zapojilo do bojů proti IS. Pohled Severoatlantické aliance přiblížil předseda Vojenského výboru NATO, armádní generál Petr Pavel

Zóna by měla vzniknout podél 100kilometrového úseku u turecko-syrských hranic a zasahovat asi 40 kilometrů do syrského vnitrozemí.

Ze syrské strany ale území stále ovládá Islámský stát. Zbytek z celkem 900 kilometrů dlouhé hranice už mají pod kontrolou syrští Kurdové.

„Kdo by ale měl zajistit, aby se do této bezpečné oblasti Islámský stát nevrátil, nevědí zatím ani Spojené státy, ani Turecko. Obě země o tom teď budou jednat,“ přibližuje blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Americká letadla mohou startovat z turecké základny. Země chtějí vytvořit zónu pro uprchlíky. Podrobnosti má zpravodaj Štěpán Macháček

„Hodně se mluví o tom, že by se ochrana této oblasti svěřila jedné z umírněných ozbrojených frakcí v Sýrii, nejspíše Syrské svobodné armádě.“

Syrští Kurdové ale tvrdí, že projekt bezpečné zóny je namířený proti nim, nikoli proti Islámskému státu.

„Kurdové proti Islámskému státu bojují jen proto, aby získali území," prohlásil například turecký ministr zahraničí Mevlut Çavuşoğlu.

Turecko se tak zřejmě obává, že se Kurdové zmocní celého pásu podél turecko-syrské hranice a vytvoří samostatný stát. To by mohlo údajně ovlivnit i nálady Kurdů v Turecku, kteří podle různých odhadů představují 10 až 20 procent obyvatel.

Americko-turecký plán na vytvoření bezpečné zóny u turecko-syrské hranice včera ocenily také země Severoatlantické aliance. Ta se do něj ale nezapojí. Z Turecka by se do této zóny mohly mimo jiné přesunout téměř dva miliony syrských uprchlíků.

Štěpán Macháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme