Americké skupině Time Warner čtvrtletní zrostly čtvrtletní tržby i zisk

Americkému mediálnímu gigantovi, společnosti Time Warner, se letos daří. Firma za první čtvrtletí vykázala meziročně o čtvrtinu větší zisk. Americká společnost vlastní třeba kanál HBO ale taky firmu CME a tedy i českou televizi Nova.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Některé divize americké mediální společnosti Time Warner budou propuštět

Některé divize americké mediální společnosti Time Warner budou propuštět | Zdroj: Reuters

Samotný fakt, že zisky společnosti vzrostly, překvapivý nebyl. Rostly ale rychleji, než analytici očekávali.

„Tržby dopadly přibližně v souladu s očekáváním, to znamená, na tržbách nebyl Time Warner nijak mimo odhady analytiků. Na zisku byl velmi výrazně mimo odhady analytiků,“ uvedl Tomáš Menčík ze společnosti Cyrrus.

„Zisk na akcii dosáhl 1,49 dolaru, očekávání bylo 1,3 dolaru. A z toho plyne, řekl bych, nestandardně pozitivní reakce na akciích, protože Time Warner nemívá tak významné reakce o zveřejnění výsledků.“

Čistý zisk Time Warner se v meziročním srovnání zvýšil o čtvrtinu na 1,21 miliardy dolarů (28,5 miliardy Kč). Celkové výnosy skupiny stouply o 2,5 procenta na 7,31 miliardy USD, což odpovídalo odhadům analytiků oslovených agenturou Thomson Reuters. (zdroj: ČTK)

Time Warner se podle Menčíka dařilo napříč jednotlivými částmi společnosti, rostly příjmy z reklamy i předplatného dalších služeb. Velmi ziskový byl ale třeba už zmiňovaný kanál HBO, který dosáhl zisku 1,5 miliardy dolarů.

Naopak příliš se nedařilo filmovým studiím Time Warner, ale studiím se obecně v současnosti příliš nedaří.

Analytici po tomto velmi úspěšném čtvrtletí nejspíš přehodnotí svoje odhady a pro Time Warner bude mnohem těžší zopakovat tento úspěch a překonat teď už celkem vysoká očekávání. Je ale velmi pravděpodobné, že rok 2016 bude lepší než ten minulý.

Rok 2015 byl totiž pro firmu velmi slabý, jak při dnešním zveřejňování čtvrtletních výsledků přiznal generální ředitel společnosti Jeff Bewkes.

CME se daří zvolna umořovat dluh

Před zhruba týdnem zveřejnila své výsledky i společnost CME, která vlastní televizi Nova. Ta je dlouhodobě zadlužená.

V prvním čtvrtletí je však CME v mírném růstu, a to za výrazné podpory právě amerického gigantu Time Warner, který ji spoluvlastní. I když CME dosahuje provozních zisků, dlouhodobě zůstává ve ztrátě.

Dluh, který částečně způsobila ekonomická krize a částečně špatná rozhodnutí předchozích vedení, je totiž pořád velmi vysoký - odhadem kolem miliardy dolarů. CME se ale daří po malých částech dluh umořovat.

„Management se snaží teď s tím něco dělat. Bude alespoň podle svého prohlášení využívat velkou část provozní hotovosti, kterou vygenerují, a obecně volného peněžního toku na to, aby snižovali zadlužení,“ potvrzuje Tomáš Menčík.

„I podle prohlášení managementu by v letošním roce měl být dluh umořen zhruba o 50 milionů dolarů, což je řádově 5 procent dluhu.“

Menčík navíc upozorňuje, že kdyby ve střední Evropě začala další ekonomická krize, mohlo by to CME způsobit výrazné problémy.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme