Americký vojenský hypersonický letoun by měl být hotov v roce 2023

19. červen 2015

Americké vojenské letectvo, NASA a firma Boeing už několik let, se střídavými úspěchy a neúspěchy, vyvíjejí a testují bezpilotní experimentální hypersonický letoun Boeing X-51a Waverider. Nasbírané zkušenosti chtějí využít ke konstrukci nového pokročilého hypersonického stroje, který má potenciálně sloužit jako rychlý a neočekávaně manévrující nosič bomb, tedy jako prakticky nesestřelitelná zbraň.

Waverider (“Jezdec na vlně”) byl zatím schopen během několika zkoušek dosáhnout po dobu až 3,5 minuty rychlosti větší než Mach 5, tedy více než pětinásobné rychlosti zvuku, což je zhruba rovno jedné míli za sekundu. Waverider je malý bezpilotní a prakticky bezkřídlý stroj o hmotnosti necelých dvou tun a o délce necelých 8 metrů. Do výšky přes 15 km ho vynáší strategický bombardér B-52. Waverider se nejdříve veze pod křídly svého nosiče, tedy v roli jakési “přerostlé bomby”. Po uvolnění závěsu dojde k zážehu raketového motoru na tuhé pohonné hmoty, který štíhlému stroji s velmi malými stabilizačními křidélky udělí rychlost čtyři a půl Machu. Poté se aktivuje nadzvukový náporový motor typu scramjet (Supersonic Combustion Ramjet), který má velmi málo pohyblivých částí a který svým tahem může letoun teoreticky urychlit na rychlosti Mach 5-6 i vyšší.

Dosavadní zkoušky prokázaly, že materiál stroje po určitou dobu vydrží obrovské teploty a mimořádné mechanické namáhání. Waverider má speciální tvar, včetně zvláštní ploché přídě, což budí v okolním prostředí rázovou vlnu. Na této vlně se Waverider jakoby veze a využívá ji k výraznému zlepšení svých letových a vztlakových vlastností. Na druhou stranu je při tak obrovských rychlostech těžké stroj řídit a manévrovat s ním. Při dosavadních pokusech, kdy však zatím na palubě nebyl žádný aktivní řídicí systém, se zpravidla po šesti minutách či ještě dříve stroj zřítil do moře. Americké vojenské letectvo však nakonec chce dospět ke zbrani, která by v podobných extrémních podmínkách vydržela stabilně letět a spolehlivě manévrovat aspoň hodinu. Pokud by totiž podobný hypersonický letoun nesl náklad bomb, byl by mnohem méně zranitelnou zbraní než dnešní balistické rakety nebo podzvukové okřídlené střely, jejichž pohyb či dráhu lze poměrně dobře předvídat a protivník je tudíž může s velkou pravděpodobností sestřelit.

Strategický bombardér B-52 s bezpilotním letounem

Úsilí americké armády v této oblasti je také odůvodněno zprávami o tom, že i Čína a Rusko se snaží vyvinout podobné hypersonické letouny, které mohou sloužit jako pokročilé nosiče bomb. Kromě Waverideru chce USAF vyzkoušet postupně ještě několik dalších strojů, ať už s motorem scramjet nebo s raketovým pohonem.

Zdroje: Military.com, Phys.Org, TechXplore, CNN, The Verge, Independent, DefenseTech

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio