Anglické kluby řeší stadiony, malá kapacita znamená velké ztráty

Chelsea, Tottenham, Liverpool a další špičkové anglické fotbalové kluby trápí jeden společný problém. Příliš malá kapacita domácího stadionu. I když samozřejmě výraz ‚malý‘ se vztahuje na ostrovní poměry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion londýnské Chelsea - Stamford Bridge

Stadion londýnské Chelsea - Stamford Bridge | Foto: Jiří Hošek

Majitelé klubů by rádi svatostánky přestavěli a rozšířili, jenže v hustě obydlených oblastech je to těžko řešitelný problém. Pro chod klubu je to však zásadní řešení.

Spirála financí, náklady na chod klubů, platy hráčů se totiž roztáčí do absurdních rozměrů a kluby přicházejí o snadné peníze ze vstupného.

Na Stamford Bridge, kde hraje vedoucí tým Premier League Chelsea, se vejde 41 800 diváků. Chelsea by ale na každý domácí zápas prodala 60 000 vstupenek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chelsea, Tottenham, Liverpool a další špičkové anglické fotbalové kluby trápí příliš malá kapacita domácího stadionu

A když vezmeme cenu 50 liber za lístek, tak to znamená, že majitel klubu Roman Abramovič tratí zhruba milion liber za každý zápas. A to dlouhodobě nehodlá tolerovat.

V případě, že se klubům nepodaří postavit novou arénu nebo přebudovat stávající stadion, hrozí jim propad mezi anglický průměr, protože základ vítězství se nerodí na trávníku.

Rodí se v účetních knihách a bez silného finančního zázemí můžete silné soupeře porazit, ale nemůžete je porážet. Vedení Tottenhamu varuje i kouč konkurenčního Arsenalu, Arsene Wenger.

„Nemůžete konkurovat těm nejlepším, jestliže každý týden odmítnete 15 nebo 20 tisíc zájemců o lístky. Pokud vaši soupeři disponují většími finančními prostředky, v určité fázi se prostě musíte rozhodnout,“ říká trenér Arsenalu.

„Vypadá to, že tahle rozhodnutí teď přijímají všichni, včetně Liverpoolu nebo Evertonu. I West Ham se stěhuje do většího. Teď je to ale čím dál těžší. Arsenal postavil nový stadion za peníze, které by dneska absolutně nestačily,“ dodává Arsene Wenger.

Fotbalisté Tottenhamu před zápasem Evropské ligy proti Dněpru | Foto: Jiří Hošek

Velkokluby musejí navíc současně hledat provizorní útočiště minimálně na jednu sezónu.

Chelsea by se asi nejvíce líbil národní ragbyový stadion v Twickenhamu, který má obří kapacitu 82 000 míst. Fotbalový klub už zahájil předběžná jednání s anglickou ragbyovou unií.

Tottenham se chtěl dělit s West Hamem o olympijský stadion v Londýně. Z téhle myšlenky ale asi sejde, protože se oba kluby hodně nemají rády.

A tak jako nejpravděpodobnější varianta se jeví využívání stadionu ve Wembley, ale ani tam ještě zdaleka není ruka v rukávě. Navíc Tottenham musí nejdříve zajistit financování nové arény.

Jiří Hošek, Vojtěch Bidrman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme