Ani provaz z prostěradel, ani pilník v chlebu. Dvanáct vězňů uteklo díky arašídovému máslu

1. srpen 2017

Ke správnému filmovému útěku z vězení je potřeba chleba nebo dort se zapečeným pilníkem a dlouhý provaz z prostěradel. Ve skutečnosti ale stačí arašídové máslo a trocha důvtipu. Právě s pomocí arašídové pochutiny uprchlo z alabamské věznice dvanáct trestanců.

Z vězení se dá uprchnout třeba pomocí sofistikovaného plánu. Fungovat může ale i finta jako z animovaných grotesek pro děti. Skupina trestanců arašídovým máslem přepsala čísla cel a tím zmátla strážného, který omylem otevřel špatné dveře.

Místo toho, aby pustil ven z cely jednoho z vězňů, otevřel východ ven. Dveře v alabamské věznici Walker County jsou totiž ovládané na dálku.

Než se dvanáct mužů dostalo na svobodu, museli ještě překonat víc než tři a půl metru vysoký plot s žiletkovým drátem. To jim podle věznice zabralo asi deset minut a několik z nich se přitom pořezalo, nakonec se ale všichni dostali na svobodu. Ovšem ne na dlouho.

Arašídoví útěkáři jsou už zase za mřížemi, chybí jen jeden. Podle místního šerifa Jamese Underwooda se už podařilo jedenáct chovanců pochytat.

Poslední na útěku zůstává jen Brady Andrew Kilpatrick, který je odsouzený za přechovávání omamných látek. Podle šerifa ale není nebezpečný. Tomu odpovídá i odměna v přepočtu 11 tisíc korun, kterou na něj úřady vypsaly.

autoři: , jaw
Spustit audio