Ankara po útoku slíbila vytlačení IS z pohraničí. Spoléhá na Syrskou svobodnou armádu

K sobotnímu útoku na svatbě v tureckém Gaziantepu, při kterém zemřelo přes 50 lidí, se zatím nikdo nepřihlásil. Podle prezidenta Erdogana za ním ale stojí takzvaný Islámský stát. Ankara proto slibuje, že celý pohraniční region od organizace vyčistí. Na turecké půdě se k útoku na Džarábulus připravuje Syrská svobodná armáda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu | Zdroj: Reuters

„Prvotní výsledky policejního vyšetřování a také informace od úřadu guvernéra ukazují, že za útokem stála organizace Daeš, známá také jako Islámský stát. Daeš se v poslední době pokoušel v Gaziantepu reorganizovat svou strukturu,“ uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Z pondělních vyjádření tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoglua vyplývá, že země chce proti Islámskému státu aktivněji zasáhnout přímo v Sýrii. Jeho bojovníky se chystá vytlačit z posledních 70 kilometrů společné hranice, které stále drží pod kontrolou.

Bojovat ale proti nim nebude samo Turecko. Ankara na tureckém území umožňuje přípravu Syrské svobodné armády, která plánuje útok na Džarábulus. Z města ležícího za hraniční čárou chce džihádisty vytlačit.

Kurdové mění směr ofenzivy

V posledních době proti Islámskému státu na severu Sýrie útočily spíše kurdské jednotky. Předminulý týden dobyly strategicky důležité město Manbidž a chtěly dále pokračovat v ofenzivě směrem na sever k turecké hranici.

Bojovníci ale nově oznámili, že se budou soustředit spíše na západní útok směrem k Aleppu. Důvodem je zřejmě obava z ostřelování tureckou armádou. Ankara si totiž nepřeje, aby Kurdové své území v Sýrii jakkoli rozšiřovali.

Kurdové už několik dní bojují také proti Asadově armádě ve městě Hasaka. Jejich jednotky YPG se zřejmě rozhodly město získat pod kontrolu. V pondělí proti vojákům syrské armády začala nová ofenziva a vládní posádka je obklíčená ze všech stran.

Mezi oběťmi sobotního útoku v tureckém Gaziantepu byly i děti. Také útočník byl podle úřadů chlapec ve věku 12 až 14 let.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme