ANO, ČSSD a Trojkoalice si promluví o rozdělení funkcí na pražském magistrátu

Povolební vyjednávání o podobě pražského magistrátu pokračuje. Po dohodě na společném programu dnes začnou hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice debatovat o rozdělení funkcí v radě hlavního města a výborech. O jaké posty mají jednotlivé strany zájem, ale zatím vyjednávací týmy prozradit nechtějí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zastupitelé Prahy diskutují o změně územního plánu

Zastupitelé Prahy diskutují o změně územního plánu | Foto: Filip Jandourek

Odmítly potvrdit i to, že by ANO mělo mít křeslo primátora a celkem pět míst v radě, zatímco ČSSD s Trojkoalicí po třech místech. Své požadavky už ale mají zástupci stran připravené.

K rozdělení postů na pražském magistrátu tak zatím byli vyjednavači ochotní říci jen to, že počítají s Piráty. Ti totiž mají v zastupitelstvu nově čtyři křesla a jejich hlasy by mohly případné koalici pomoci u některých projednávaných bodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

ANO, ČSSD a Trojkoalice začnou vyjednávat o rozdělení funkcí ve vedení pražského magistrátu

„Naše náchylnost k tomu, že bychom s nimi rádi spolupracovali, nadále trvá, tak uvidíme, jak se k tomu budou Piráti stavět. Nicméně nemáme nic proti tomu, nikdo z nás. Jsme jim ochotni nabídnout kontrolní výbor,“ řekla šéfka vyjednávacího týmu ANO Adriana Krnáčová.

Zajímavá zřejmě bude debata o postu pražského primátora. Krnáčová, kterou ANO poslalo do voleb jako kandidátku na tuto funkci, na křesle netrvá. Není prý muž a o funkce jí nejde, jak řekla ve vysílání Českého rozhlasu.

Kolik křesel by v radě hlavního města chtěli a pro jaké oblasti, zatím neprozradili ani sociální demokraté.

„Samozřejmě určité personální návrhy máme, máme samozřejmě také návrhy na to, jak rozdělit kompetence, o které kompetence by usilovala sociální demokracie, ale nejdříve to chceme sdělit svým případným koaličním partnerům. Tedy jsme se také dohodli s ostatními stranami, že v tuto chvíli opravdu ať zasedají a jednají zastupitelské orgány, a nikoliv abychom si navzájem něco vzkazovali přes sdělovací prostředky,“ vysvětlil místopředseda pražské ČSSD Karel Březina.

Podobně reagoval i lídr Trojkoalice Petr Štěpánek. Ten ale věří, že když se podařilo dojednat program možné koalice, dopadne dobře i jednání o obsazení funkcí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O povolebním dění na pražském magistrátu a rozdělení funkcí mluví lídr Trojkoalice Petr Štěpánek

„Mám v podstatě radost z toho, že jednání jsou zcela korektní, takže v tuto chvíli se nám nějakým způsobem povedlo základní rozdíly buď překonat, nebo vyjednat nějaký kompromis. A věřím, že to tak půjde i dál,“ potvrdil.

Štěpánek si také pochvaluje jednání s Piráty: „Ta jednání byla velmi sympatická, zatím jsme ale nedokázali dořešit některé věci, jejich participace. To je věc jejich klubu. Věříme, že to nějakým způsobem řeší a těšíme se na to, co se dozvíme za výsledek.“

Vyjednávání o pražské vládě je podle jeho aktérů zatím úspěšné, to dnešní ovšem určitě ještě není poslední.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Praha | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme