ANO potopilo protikuřácký zákon, ČSSD i lidovci mluví o porušení koaliční smlouvy

V restauracích se dál bude moct kouřit, poslanci zamítli takzvaný protikuřácký zákon. Proti nakonec hlasovala i většina poslanců hnutí ANO, kteří prý nesouhlasili s tím, že by v restauracích mohly být stavebně oddělené kuřárny. ČSSD ale postup koaličního partnera považuje za podraz a spolu s lidovci chce svolat koaliční radu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

57 % z lidí, kteří se programu účastní, uvedlo, že prozatím předsevzetí nekouřit dodržují

57 % z lidí, kteří se programu účastní, uvedlo, že prozatím předsevzetí nekouřit dodržují | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Pro předpis v závěrečném hlasování bylo 13 poslanců ANO, 16 se jich zdrželo, 15 hlasovalo proti.

„Bylo to překvapení ze strany koaličního partnera. Já to považuji za hrubé porušení koaliční dohody, protože šlo o koaliční návrh. Práce stovek hodin, zákon, který nás mohl posunout výrazně v ochraně nekuřáků, je pryč,“ řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Hnutí ANO teď prý chce prosadit vlastní návrh, který předložilo už před téměř dvěma roky. Ministr Němeček ale odmítl, že by ČSSD takový návrh podpořila. Sociálním demokratům vadí i to, že je koaliční partner předem na své výhrady neupozornil.

„Nebudeme naskakovat na politické hrátky hnutí ANO. Pokud chtěli podpořit protikuřácký zákon, mohli to udělat teď. Myslím, že si to klub ANO měl uvědomit předtím, měl avizovat dopředu, co chce, nebo nechce. Nic takového se nestalo. Výsledkem bylo toto hlasování, které považuji za velmi nekorektní,“ prohlásil Němeček.

Podle lidovců poslanci ANO dali najevo, že pohrdají prací Poslanecké sněmovny. KDU-ČSL proto bude požadovat svolání koaliční rady.

Rozčarování neskrýval ani premiér. „Poslanci ANO svým hlasováním záměrně zabránili přijetí vládního návrhu protikuřáckého zákona. Nahráli tím tabákové lobby a poškodili zájem občanů. Přitom ministři ANO pro zákon ve vládě hlasovali,“ reagoval Bohuslav Sobotka z ČSSD.

„Není to bohužel první případ, kdy poslanci ANO většinově nehlasovali pro vládní návrhy zákonů. Takový opakovaný postup ANO je v rozporu s dobrým fungováním vládní koalice. V nejbližších dnech proto svolám jednání koaliční rady, kde budu chtít po koaličním partnerovi vysvětlení tohoto postoje,“ uvedl.

Opoziční ODS vidí v nezdařeném hlasování i důkaz nesoudržnosti stávající koalice. „Vládní koalice má mít 112 hlasů. Dnes jich nedala dohromady více než 80. Premiér Sobotka by to měl rozpustit,“ napsal na twitteru předseda strany Petr Fiala.

Zákaz kouření v restauracích v zemích EU | Foto: Český rozhlas

Z návrhu udělali prokuřácký zákon, tvrdí ANO

Poslanci už dopoledne v rámci pozměňovacích návrhů schválili možnost zřizování kuřáren v restauracích. Ty by mohly zabírat až čtvrtinu plochy, měly být oddělené od zbytku restaurace, odvětrávané a bez obsluhy. Tento ústupek nakonec nevadil ani ministru zdravotnictví Němečkovi, který doufal, že díky němu podpoří zákon i část opozice. To se ale nestalo.

Poslanec ANO a předseda zdravotního výboru Rostislav Vyzula tvrdí, že i kvůli kuřárnám by výsledná podoba zákona byla spíše prokuřácká. ČSSD podle něj věděla, že v takovém případě hnutí ANO návrh nepodpoří.

Poslanci schválili kuřárny v restauracích, celý zákon pak zamítli

Číst článek

„Na zdravotním výboru bylo jasné hlasování a úplně jasné stanovisko, že chceme zcela jednoznačně zamezit stavebním prostorům, těm takzvaným kuřárnám,“ podotkl.

„To, co prošlo pozměňovacími návrhy, nebyl protikuřácký zákon. To jsme se dostali zase na kraj civilizovaného světa. Ústupky, jestli to bude 25 procent plochy nebo 10 procent plochy – někdo má hospodu, která má 200 metrů čtverečních, takže 25 procent je 50 metrů, to je celkem slušný malý byt,“ uvedl Vyzula.

„Klasický podraz koaličních partnerů. Na vládě si odhlasujeme podobu zákona a pak ji ve sněmovně socialisté upravují ve shodě s opozicí,“ komentoval dění ve sněmovně vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Protikuřácký zákon | Foto: Český rozhlas

ČRo, mka, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme