Antibiotika léčí i škodí. Také včelám

31. říjen 2012
Monitor

Bakterie v útrobách včel je vysoce rezistentní vůči tetracyklinu. Pravděpodobně je to následek desítek let preventivního používání antibiotik v domácích úlech.

Vědci z Yale identifikovali v bakteriích v tělech včel medonosných v USA, které předtím byly vystaveny působení antibiotik, osm různých genů odolných vůči tetracyklinu. Tyto geny však téměř chyběly ve střevních bakteriích včel ze zemí, kde je používání antibiotik v chovech zakázáno.

Včely všude na světě jsou náchylné k onemocnění bakteriální infekcí, která způsobuje obávanou nemoc známou jako mor včelího plodu. Chovatelé včel v USA už od 50. let drželi nemoc na uzdě právě pravidelnou preventivní aplikací antibiotika oxytetracyclin. To se tetracyklinu používaného k léčení lidí velmi podobá a vykazuje i podobnou rezistenci.

Tým Nancy Moranové z Yale s využitím přesných molekulárních technik monitoroval jednak desítky včelstev z různých míst v USA a pak z dalších zemí od Švýcarska přes Českou republiku až po Nový Zéland. Nevynechali ani několik divoce žijících čmeláků v České republice a také u nich hledali geny pro rezistenci vůči tetracyklinu. A ukázalo se, že včely ve Spojených státech mají větší množství i větší diverzifikaci rezistentních genů v bakteriích než ty zaoceánské. Zdá se, že se jedná o přesný odraz oxytetracyclinové éry a dokonce to koresponduje s nálezy u dalších hospodářských zvířat.

Autoři studie poukazují zejména na skutečnost, že vytvoření rezistence a redukce bakterií, které ve včelích útrobách normálně žijí, může značně ovlivnit zdraví tohoto hmyzu. Éra antibiotik, která měla včelstva chránit, tak paradoxně může jejich organismu ztížit odbourávání některých patogenů a vůbec snížit odolnost včel vůči nemocem. Milovníci medu se ale podle vědců nemusejí přítomnosti rezistentních bakterií v medu obávat. Ty totiž žijí jen ve včelích útrobách a v medu nikdy identifikovány nebyly.

Zdroj: The American Society for Microbiology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio