Antik Telecom nabídne Ultra HD v IPTV i na satelitu, programy zařadí bez navýšení ceny

12. červenec 2017

DOPLNĚNO - „Satelitní platforma AntikSat bude od 17. srpna vysílán jen s kodekem H.265/HEVC,“ uvedl Igor Kolla, generální ředitel Antik Telecom.

Košická společnost Antik Telecom spouští komerční provoz televize v ultra vysokém rozlišení (Ultra HD), tedy čtyřikrát vyšší obrazové kvalitě než je stávající Full HD. Nové služby zabezpečí třetí generace set-top-boxů Antik Mini 3, jejichž distribuce koncovým klientům začne v příštím týdnu. Ve verzi Mini 3S budou k dispozici i klientům služby AntikSat. Výměna starších přijímačů za modernější proběhne bezplatně.

Satelitní služba Antiku zároveň v polovině srpna změní kódování na všech kanálech z MPEG-4 na nejmodernější H.265/HEVC. „Mini 3 boxy dodáváme našim klientům bez navýšení ceny jako základní zařízení pro příjem IPTV. Našim klientům služby AntikSat jsme se rozhodli set-top-boxy vyměnit bezplatně, protože při tomto způsobu šíření původní vysílání v MPEG-4 zcela vypínáme. AntikSat bude od 17. srpna vysílán jen s kodekem HEVC,“ uvedl Igor Kolla, generální ředitel Antik Telecom. Chystané novinky dnes představil operátor na tiskové konferenci v Bratislavě.

Do základního balíku své IPTV služby přidává Antik programy FunBox 4K, Fashion TV 4K, Piánko 1, Piánko 2 a další UHD kanály, které prozatím neupřesnil, a to bez změny měsíčního paušálu. „Příjem v Ultra HD nejvíce ocení diváci s většími úhlopříčkami televizorů, kde i HD kvalita již nezajišťuje dostatečný zážitek z ostrého obrazu,“ zdůvodnil Kolla. Nový set-top box Mini 3 je postaven na zcela nové architektuře na bázi extrémně výkonného ARM chipsetu společnosti HiSilicon. Kromě podpory Ultra HD a HEVC dekóduje obraz i v moderním formátu VP9, který aktivně podporuje zejména společnost Google. Zajištěná je i podpora HDR (High Dynamic Range).

Výpočetní výkon chipsetu HiSilicon 3798C V200 dosahuje až 15000DMIPS, více než desetinásobek oproti boxu předchozí generace, což diváci ocení zejména v rychlosti uživatelského rozhraní. Zároveň obsahuje 2GB RAM (čtyřikrát více paměti oproti Mini 2), výstup HDMI 2.0 určený pro Ultra HD a rozhraní USB 2.0 i 3.0. Mezi další výbavu patří vysílač pro SmartHome zařízení ve standardu Z-Wave, CVBS výstup pro připojení starších TV a optický audio výstup TOSLINK. K dispozici je i konektor pro připojení externího snímače dálkového ovládání. Nový box se vyrábí ve verzi IPTV, se satelitním (DVB-S2 + IP), pozemním (DVB-T2 + IP) nebo kabelovým tunerem (DVB-C + IP).

Antik dnes zahájil informování zákazníků své satelitní platformy o bezplatné výměně set-top-boxů za nový s podporou kodeku HEVC prostřednictvím call-centra, emailem a přes své partnery. Výměna se týká klientů, kteří si zařízení koupili u partnerů AntikSat i těch, jenž využívají triple-play služeb na Antik wifi sítích. Uživatelům původního základního boxu (bez archivu) bude kurýrem na náklady operátora dodaný HEVC box AB Cryptobox HD-700 a ti, kteří si zakoupili interaktivní box Antik Mini2S, bezplatně dostanou nový Antik Mini 3S, přičemž původní box je třeba předat kurýrovi. Klienti IPTV služeb si mohou jakýkoliv původní box Antik vyměnit za zvýhodněný poplatek.

autor: lukpo
Spustit audio