Antimonopolní úřad zrušil tendr České pošty na datové schránky. Návrh podala vítězná firma

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil tendr České pošty na provoz datových schránek na příštích pět let. Zrušení soutěže navrhl současný provozovatel systému - společnost O2. V tendru přitom neměla žádného konkurenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pošta (ilustrační foto)

Pošta (ilustrační foto) | Foto: Jaroslava Mannová

O2 proti soutěži podle Hospodářských novin zakročila kvůli tomu, aby jí zůstaly výhodnější podmínky staré smlouvy, než pošta najde náhradní řešení. Společnost se k věci zatím nevyjádřila. Rozhodnutí antimonopolního úřadu je nepravomocné.

Mluvčí ÚOHS Martin Švanda potvrdil, že proti rozhodnutí lze podat rozklad. Česká pošta už oznámila, že rozklad podá. Trvá na tom, že tendr vypsala správně.

„Česká pošta s nepravomocným rozhodnutím ÚOHS o zrušení veřejné soutěže na zajištění provozu datových schránek po roce 2018 nesouhlasí, veřejná zakázka byla připravena kvalitně a transparentně. Na tuto skutečnost dohlížela externí advokátní kancelář MT Legal, která se specializuje právě na oblast veřejných zakázek a lze ji v této oblasti považovat za jednu z nejlepších u nás," argumentuje mluvčí Matyáš Vitík.

O2 provozuje datové schránky od roku 2009, na konci letošního roku jí smlouva končí. Nová zakázka měla hodnotu dva a půl miliardy korun. Datové schránky umožňují firmám, lidem a úřadům vyměňovat si elektronickou poštu státem garantovanou formou. Systém používají hlavně ti, kterým to nařídil zákon. Většina občanů podle deníku schránky zatím ignoruje.

David Černý, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme