ArcelorMittal Ostrava stále neví, kde bude skladovat uhlí pro své hutě

1. únor 2018

ArcelorMittal Ostrava řeší, kde postaví novou skládku uhlí. Proti jejímu vybudování v ostravských Radvanicích a Bartovicích se postavil krajský úřad, který se obává zhoršení ovzduší. Firma teď má dvě možnosti: pokusit se rozhodnutí hejtmanství zvrátit ve stavebním řízení, anebo najít pro sklad jiné místo.

Obyvatelé Ostravy-Radvanic a Bártovic, kteří proti skládce protestovali, mají radost, že zřejmě nebudou muset dýchat další prach. Lidé, kteří v hutním areálu pracují, zase mají trochu obavy z budoucnosti.

„Kdyby tady vůbec žádné uhlí nemělo být, tak já nevím, odkud by to vozili. Oni potřebují strašně moc uhlí na vysoké pece a tak, takže problém to nějaký bude,“ míní například přibližně 60letý pan Miroslav.

Pro vedení ArcelorMittal Ostrava to je velký problém. Větší překladiště uhlí firma nutně potřebuje kvůli úpadku OKD a hrozícím výpadkům dodávek ze zahraničí.

„Pokud vstoupíme do stavebního řízení, můžeme se odvolat. Proti závaznému stanovisku kraje odvolání není. Tím pádem ten případ bude k řešení na ministerstvu životního prostředí. Další variantou je skladovat uhlí mimo areál. Musí být ale ekonomická, protože každé další zdražení výroby může způsobit, že nebudeme konkurenceschopní,“ říká mluvčí hutní společnosti Barbora Černá Dvořáková.

Vysvětluje také, proč se společnosti postoj kraje nelíbí. „Rozhodnutí je o to více překvapující, že skládku na stejné množství jenom o kousek dále krajský úřad povolil s tím, že tam nemá vliv na životní prostředí a zdraví obyvatel. A je to to rozhodnutí překvapující také proto, že všechny odborné instituce, které ten záměr posuzovaly v řízení EIA, doporučily vydání souhlasného stanoviska,“ dodává mluvčí firmy.

Podobnou skládku uhlí povolil krajský úřad v minulém pro OKK koksovny v Ostravě-Přívozu. Krajský úřad tehdy ale nedostal žádná nesouhlasná vyjádření. A kraj odmítá, že by měřil každému jiným metrem.

„Skládka uhlí v Mittalu je situována jiným způsobem než skládka uhlí v Heřmanicích, která není v přímé kolizi se zástavbou. U polní skládky v areálu ArcelorMittal Ostrava byl negativní vliv na obyvatelstvo zjištěný nejen z hlediska navýšení imisí prachu, ale také kvůli navýšení hluku. S ohledem na už tak zatíženou oblast krajský úřad nemůže souhlasit s dalším, byť jen sebemenším zhoršením situace,“ vysvětluje mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

Vedení hutní společnosti se zatím stále rozhoduje, jak bude situaci řešit a jestli pro ni bude únosné skladovat uhlí třeba v Karviné.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio