Archeolog doc. Radomír Tichý o archeoparku ve Všestarech

20. srpen 2015

Popularizaci pravěku a archeologie se věnuje Radomír Tichý z královehradecké univerzity. V nedalekých Všestarech vybudoval unikátní archeopark.

Ve čtvrtečním vědeckém interview nabídneme cestu do pravěku. K mikrofonu usedne doc. PhDr. Radomír Tichý, Ph.D., vedoucí katedry archeologie Univerzity Hradec Králové. Moderátor Jan Burda se zeptá především na Muzeum pravěku a archeopark ve Všestarech u Hradce Králové. Jak náročné je přiblížit život dávných lidí a archeologii jako obor dnešním návštěvníkům a zejména dětem? Kde doc. Tichý společně se svými spolupracovníky čerpal inspiraci? A jaké programy a tematické víkendy ještě připravují? Poslouchejte od 16:10 hodin.

Archeopark abízí jedinečnou expozici pravěku s názornými ukázkami dobových zvyků, řemesel a obyčejů. Návštěvníci se tu od odborníků dozví, jak pračlověk žil, kde bydlel i jaké nástroje používal. Archeopark je rozdělen na vnitřní a venkovní část. Uvnitř muzea návštěvník postupně projde tři patra, tematicky rozdělená na podsvětí, život a nebe. Podsvětí je zařízeno jako jeskyně s nástěnnými malbami.

Dominantou prostřední části interiéru je velký model pravěké krajiny o rozměru osm krát tři metry, zaujmou ale i drobnosti, jako repliky keramiky, nástrojů nebo kostí.

Venku návštěvníci narazí na obydlí pravěkých lidí. Vše je v reálné velikosti, takže si mohou představit, v jakých podmínkách pračlověk žil.


autor: bur
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.