Archeologie je nevyčerpatelná. Přijďte se sami přesvědčit na Den archeologie!

17. říjen 2016

Tuto sobotu si i Česká republika připomene Mezinárodní den archeologie. Už třetím rokem pořádá Muzeum hlavního města Prahy a další organizace akce pro zájemce o tento obor. Více prozrazuje vedoucí Archeologického oddělení Muzea hlavního města Prahy Miroslava Šmolíková.

Je archeologie jako vědecký obor vyčerpatelná, nebo ještě budeme mít dlouho co objevovat? „Archeologie je prakticky nevyčerpatelná. Jednak obrovské množství generací zanechalo navrstvené stopy své existence, a také přichází nové technologie,“ tvrdí odbornice.

Díky tomu je možné z relativně malého množství materie získat daleko více poznatků než v minulosti. „Například u antropologického materiálu se teď dá zkoumat DNA.“

„Výsledky takových výzkumů nám mohou přiblížit to, jaké byly příbuzenské vztahy lidí nebo jakými trpěli nemocemi. Analýzy izotopů nám zase mohou přinést informace o tom, kde se lidé narodili, kam se přestěhovali a kterými cestami šli,“ dodává Šmolíková.


„Na 63 místech v České republice se budou tuto sobotu konat archeologické akce pro veřejnost. V areálu Univerzity Karlovy si budou moci návštěvníci vyzkoušet práci archeologa v terénu i sledovat další laboratorní postupy. Bude možné si na místě vyzkoušet starověké způsoby přípravy potravy, drcení obilí a mnoho dalšího. Čeští egyptologové budou mít tradiční stanoviště v Náprstkově muzeu. Vstup do Muzea hlavního města Prahy bude v tento den zdarma. Více o dalších akcích na adrese www. denarcheologie.cz.“

Znamená to, že se archeologie stěhuje do laboratoří? „Ten základ je pořád stejný,“ vysvětluje vedoucí. „Je potřeba odkrýt ty vrstvy, které ukrývají pod sebou pozůstatky minulosti, a to je ruční práce, která je nezastupitelná.“

Teprve pak nastupují další metody zkoumání, měřící technika, sondy a analýzy vzorků. Přesto nebudeme nikdy vědět téměř vše o žádném období naší minulosti, upozorňuje archeoložka.

„Asi nejméně poznaným obdobím je to nejstarší, tedy počátky člověka, starší doba kamenná. Lidé tehdy žili způsobem života, který nezanechává tolik stop. Neměli trvalá sídla, takže stopy osídlení z těchto období většinou nemáme,“ konstatuje Miroslava Šmolíková.

Spustit audio