Archeologové poprvé zkoumají terén pod budějovickou Solnicí

3. září 2017

Kosti, šperky, keramiku i pozůstatky původního městského opevnění objevili archeologové při průzkumu terénu pod Solnicí na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích. Do útrob památky z 16. století se podívali vůbec poprvé. Mnoho let opuštěná budova má v budoucnu sloužit jako restaurace.

„Teď kolegové prohlíželi jednu ze sond a jednu z těch vrstev. Našli nějaké kovové slitky. Jinak je tu například torzo kovového knoflíku a malé srdíčko na krk,“ ukazuje nálezy vedoucí průzkumu, archeoložka Zuzana Thomová.

Našly se také třeba dělové koule, protože Solnice kdysi bývala hlavně zbrojnicí. „Samozřejmě nejzajímavější je zdobená keramika nebo nějaké okraje, protože my podle toho můžeme alespoň rámcově keramiku zařadit. Našla se třeba velice hezká poklička, která má jako úchytku nahoře beránčí hlavu,“ dodává Zuzana Thomová.

V přízemí Solnice kope také archeolog Tomáš Pancíř. „Musíme zaškrábnout tu vrstvu a odházet hlínu, máme už tu z toho hromady. Pak se to musí všechno nafotit a nálezy dáváme stranou do sáčku,“ popisuje.

Kromě kostí, kovů a drobných šperků archeologové z Jihočeského muzea odhalili nejednu architektonickou zajímavost. „Archeologickým průzkumem jsme zjistili, že vlastně obvodové zdivo Solnice směrem k řece tvoří hlavní hradební zeď. A když koukáme z okna na Sokolský ostrov, tak přímo pod námi je zbytek hlavní hradby a na ní je přilepený prevét, což je vlastně středověký záchod,“ vysvětluje Zuzana Thomová.

Také krov je velikým unikátem. „Je to jeden z nejzachovalejších pozdně gotických krovů ve střední Evropě. Tuším, že jsou známy jen tři takto dochované krovy,“ dodává Zuzana Thomová.

Solnice sloužila jako zbrojnice, sýpka i sklad drobného zboží. Od 50. let minulého století je však zcela prázdná.

Zanedlouho zde vznikne restaurace a v horním patře najde nové útočiště Jihočeské motocyklové muzeum. Prázdnou budovu od města České Budějovice nedávno odkoupila akciová společnost Salinum CB, která chce historickou památku otevřít veřejnosti. „Podle našich plánů bychom rádi otevírali příští rok v listopadu,“ říká spolumajitel firmy Václav Študlar.

Pozdně gotickou dominantu Piaristického náměstí si lidé budou moci prohlédnout v rámci Dne otevřených dveří v sobotu 9. září. Poté začne hlavní přestavba.

autor: mvo
Spustit audio