Architekt: Pro moderní aplikace u nás není trh, tak stavíme z primitivních materiálů

7. září 2016

O posledních trendech v domácí i světové architektuře i o tom, jak architektům pomáhá věda, hovořil v Magazínu Leonardo architekt David Chmelař.

Podle něj má česká architektura sice vzestupnou tendenci, ale stále jsme poplatní době, která mnoho věcí zdevastovala.

„Proto nemáme tolik prostoru být s tou modernější architekturou, protože na to nejsou pořád prostředky. Musíme nejdříve spravit základy, abychom mohli budovat dál,“ konstatuje architekt.

Ten upozorňuje, že stále stavíme z materiálů, které jsou vlastně primitivní. „Třeba stavby jako most, galerie nebo muzeum si zaslouží být mnohem dražší konstrukce, protože to je něco, co vydává svědectví o době, ve které vznikly.“


„Byl bych kritikem pasivních staveb. Třeba rodinné domy nejsou moc účelná věc. A přitom stačí použít selský rozum: na sever okna nejsou, ale na jih jsou, protože tak bude dům příjemně vytopen.“

„Pro moderní aplikace tady není trh,“ tvrdí Chmelař. A přitom vývoj technologií v oboru zásadně pokročil a moderní materiály mají lepší parametry.

„Když třeba stavíte vyhlídku nebo stadion, tak u těchto staveb nechcete sloupy. Chcete vazníky tak tenké, aby byly lehké, ale zároveň neuletěly. A tímto účelem je dán i konkrétní požadavek: dělat subtilnější konstrukce, méně energie, větší efektivita,“ vysvětluje moderní přístupy architekt.

Jaké trendy v oboru považuje Chmelař za zvláště zajímavé? „Je určitě fajn, když administrativní stavba uvažuje s přírodním prostředím pro lidi, kteří v ní sídlí.“

„U nás je škoda, že nepoužíváme tolik zdvojené fasády, které jsou běžné v Německu. Tam každá kancelářská stavba má dvojitou fasádu, který dovoluje dům tak nepřehřívat, nepoužívat tolik nákladů na klimatizaci prostorů uvnitř. Nové stavby si zakládají na tom, že musí mít certifikáty trvale udržitelného rozvoje,“ připomíná David Chmelař.

Spustit audio