Areál bývalého havířovského dolu Dukla znovu ožívá

12. březen 2016
Zprávy , Zprávy

Do bývalého areálu Dolu Dukla se vrátily těžké stroje. V havířovské průmyslové zóně vyrůstá první výrobní hala, ve které už v příštím roce začne výroba speciálních zdravotnických sad. Švédská společnost Mölnlycke ale zatím zůstává jediným investorem.

Areál bývalého dolu Dukla pomalu ožívá. Na ploše obehnané plotem pracují dělníci. S pomocí jeřábů staví pilíře – základy jedné z prvních budoucích továren.

„Je to k nepoznání. Provozy, které tady byly a byly dominantní, tak ty jsou všechny pryč," říká Jaroslav Gongol, který na Dolu Dukla pracoval 32 let.

Havíře ve fáračkách už v příštím roce nahradí v bývalém důlním areálu noví pracovníci.

„Tato investice v Havířově přinese nové pracovní pozice a navýší naši výrobní kapacitu. Do roku 2020 by mělo v továrně najít práci 200 až 300 lidí,“ potvrzuje generální ředitel výrobních závodů společnosti Mölnlycke Emmanuel Michel Chilaud s tím, že nové pozice nabídnou hlavně ženám.

Havířov, který stejně jako celé Karvinsko dlouhodobě trápí vysoká nezaměstnanost, by ale pracovních míst potřeboval mnohem víc. I proto město nechce hledání dalších investorů uspěchat.

„My chceme investora, který bude dlouhodobý, to zaprvé. A zadruhé chceme, aby zaměstnal co nejvíce lidí. Byly nabídky na různé skladovací haly a podobně, ale to víme, že taková megahala zaměstná 20 lidí. A to neřeší naši situaci a zastavěla by prakticky celou zónu. Takže to nechceme. Chceme něco jako Mölnlycke,“ vysvětluje primátor Havířova Daniel Pawlas (KSČM).

S obsazením průmyslové zóny chce městu pomoci i Moravskoslezský kraj. „Celá průmyslová zóna má cca 30 hektarů, z toho je využitelných nějakých 25 hektarů, zbytek jsou obslužné komunikace. Ještě jeden stejně velký závod jako švédská firma tady místo najde,“ říká hejtman Miroslav Novák (ČSSD).

Havířovská radnice chce investory lákat i na potřebné zázemí. Jejich zaměstnancům nabídne ubytování i mateřinku.

autor: stj
Spustit audio