Areál ostravského Olympijského festivalu roste, otevře se za týden

2. únor 2018

Už za týden otevře své brány Olympijský festival v Ostravě. Patří k němu improvizovaná sportoviště u hokejové Ostravar Arény i Korejská vesnička na Masarykově náměstí v centru krajského města.

Týden před otevřením Olympijského festivalu přijeli do Ostravy na inspekci předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval a ambasadorka ostravského festivalu, lyžařka Kateřina Pauláthová.

„Pro nás je velmi důležité, abychom to dělali v městech, kde mají rádi sport. A popravdě řečeno Ostrava prokázala už mnohokrát, že miluje sport. Proto jsou tady často zápasy Fed Cupu, je tady Zlatá tretra a celá řada dalších sportovních událostí,“ říkal při inspekci předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Hned také uvedl důvod, proč je Ostrava jediným místem, které pořádá Olympijský festival podruhé za sebou. „Olympijský park uspořádaný během předloňských letních her měl obrovský úspěch a následně se zvýšil zájem dětí o sportování v klubech. Takže to byla jasná volba. Je tady skvělá spolupráce a moc se na to těšíme,“ dodává.

Že by v Ostravě Olympijský festival nebyl, to nepřipadalo v úvahu. „Já si to ani neumím představit. Byla by to obrovská škoda a myslím si, že místní obyvatelé by si to nezasloužili,“ utvrzuje Kejval a inspekční cesta do Ostravy splnila jeho představy.

Lyžařka Kateřina Pauláthová, rodačka z blízkého Havířova, se loni podrobila operaci zkřížených vazů v koleni. Její účast na olympiádě byla nejistá, proto se stala ambasadorkou ostravského Olympijského festivalu. Nakonec ale do Koreje poletí a těší se na známá místa.

Závodit bude v obřím slalomu, kombinaci, super G a přemýšlí o sjezdu a týmové soutěži. Největší šance by měla mít v kombinaci. „Jaké cíle? Já budu ráda, když ty sjezdy ve zdraví přežiju. Chci tam předvést, na co mám. Cítím se teď dobře a kdyby se mi podařilo umístění do dvacítky, tak bych byla úplně top nadšená,“ říká Kateřina Pauláthová.

Mezi Pchjongčchangem a Ostravou bude fungovat skvělé spojení. „Máme nataženou linku mezi Pchjongčchangem a olympijskými parky a chtěli bychom tady mít i jako by rozhovory, kdy by návštěvníci mohli přímo komunikovat se sportovci, trenéry, činovníky, abychom byli co nejvíce schopni přenést tu olympijskou atmosféru,“ doplňuje další bonus Olympijských festivalů v Ostravě a v Brně Jiří Kejval.

autor: ddp
Spustit audio