Aspirin snižuje riziko rakoviny. Lék zabírá pouze u lidí s určitou genetickou mutací, upozorňuje lékařka

11. srpen 2014

Jeden aspirin denně může dramaticky snížit riziko rakoviny. Tvrdí to nejnovější a největší vědecká studie. Výsledky zveřejnili vědci z Centra prevence rakoviny z londýnské Univerzity královny Marie pod vedením profesora Jacka Cuzika.

Podle vědců by mohl lék zachránit zhruba 130 000 životů za 20 let, pokud by lidé mezi 50 a 64 lety brali denně aspirin alespoň po dobu 10 let.

Jak nám řekla v Ranním Plusu přednostka Onkologické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole Jana Prausová, není to tak jednoduché a výsledky studie nelze brát globálně:

„Skupina lidí musí být nositelem určité genové mutace, která je příčinou vzniku onemocnění karcinomem tlustého střeva. Pokud ale nejsou nositeli této genetické změny, tak u nich aspirin vliv nemá.“

Aspirin je podle docentky velmi levný lék, který se používá hromadně u celé řady lidí. V čem je studie novinkou?

„Teď je tam právě známá nová genetická mutace, která je určitým předstupněm toho, že právě tam aspirin fungovat bude. Jde o to věnovat se tomu dál a učinit další kroky a další výzkum k tomu, aby se to více potvrdilo, nebo třeba i vyvrátilo,“ odpověděla doktorka Jana Prausová.

autoři: mvo , Michael Rozsypal
Spustit audio