Asteroid, který se rozlétává na kusy

27. březen 2015

Může se asteroid (planetka) točit tak rychle, že z něj odlétávají větší kusy? Podle pozorování velkého havajského dalekohledu Keck 2, umístěného na Keckově observatoři, zřejmě může.

Asteroid s katalogovým označením P/2012 F5 nedávno upoutal pozornost skupiny polských astronomů, pracujících na Jagellonské univerzitě v Krakově. Tato skupina se už totiž delší dobu zabývá pozorováním tzv. aktivních asteroidů, což je skupina velmi malých kamenných těles sluneční soustavy, ze kterých se samovolně odděluje prach nebo z nich pomalu do okolního kosmického prostoru sublimují částečky ledu. Aktivní asteroidy se proto v lecčems podobají kometám. Vloni se polští astronomové zaměřili na jeden zvláštní asteroid tohoto typu (právě výše zmíněný P/2012 F5), ze kterého viditelně odpadlo větší množství prachu a dokonce se od něj naráz oddělily i 4 větší úlomky. Odpadnuvší materiál se dokonce dále táhne za původním tělesem (resp. jeho jádrem) jako výrazná stopa. Vědci byli z podrobného pozorování v čase schopni odhadnout periodu rotace zmíněného asteroidu. Ta činila jen asi 3 hodiny a 15 minut, což svědčí o velmi rychlé rotaci. Své poznatky a jejich analýzu nakonec vědci zveřejnili 20. března 2015 v časopisu Astrophysical Journal Letters.

Asteroid P/2012 F5 se však od většiny aktivních asteroidů liší navíc tím, že jeho výrony prachu neprobíhaly stále nebo spojitě, ale soustředily se spíše do krátkých období, jako kdyby byl prach něčím naráz vystřelen. Astronomové měli v zásadě dvě možnosti vysvětlení - buď šlo o následek prudké srážky asteroidu s nějakým menším objektem, nebo o tzv. rotační rozrušení, kdy odstředivá síla v určité oblasti na asteroidu převýšila lokální sílu soudržnosti (povrchového) materiálu. Co však může asteroid přimět k tomu, aby rotoval stále rychleji? I k tomu existuje dobré vysvětlení - asteroid prostě nesymetricky do okolního prostoru vysílá tepelné záření, což je způsobeno jeho ohřevem od Slunce a jeho nepravidelným tvarem. Existuje tedy mechanismus, který může pomalu a postupně rotaci asteroidu zrychlit až tak, že některé jeho méně soudržné části odletí pryč.

Kolísání záření jádra asteroidu P/2012 F5 v průběhu dvou po sobě následujících cyklů rotace

V poslední době astronomové nalezli celkem 4 podobné malé asteroidy, ze kterých pravděpodobně takto naráz odlétávají větší “porce” materiálu. Jejich průměry však většinou leží v oblasti pod limitem jednoho kilometru a asteroidy jsou proto extrémně slabé k pozorování. Asteroid P/2012 F5 je z nich zatím nejvýraznější a jeho průměr možná činí až 2 kilometry. Hypotézu srážky s menším objektem v minulosti, tedy před několika lety, však ani u něj nelze zcela vyloučit.

Zdroje: Keck Observatory, AstronomyNow, SEN.com, CNet, Red Orbit, Astrophysical Journal Letters

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio