Atlas pískovcových skalních měst

6. říjen 2012

Kniha, která má šanci stát se nepostradatelným společníkem všech milovníků pískovcového fenoménu. Možná se jím už stala.

Jiří Adamovič, Radek Mikuláš a Václav Cílek nejsou jen geologové. Mají za sebou bohatý profesní i osobní život, který je často zavedl také do českých pískovců, krajiny bizarních útvarů a romantických skal, obdivovaných a využívaných odedávna člověkem k práci, životu i oddechu. Své zkušenosti s pískovcovým fenoménem české krajiny shrnuli před časem zmínění tři pánové do přehledné monografie, kterou v roce 2010 vydalo nakladatelství Academia.
Atlas pískovcových skalních měst České a Slovenské republiky má tři hlavní části. V první z nich se dozvíte vše podstatné o vzniku pískovců a jejich výskytu na našem území, o přírodních procesech, které na tyto sedimentární horniny působily a působí a také o tvarech a formách, ve kterých se s pískovcem můžete setkat – od největších celků až po docela malé detaily.

Druhá část monografie shrnuje lidské aktivity, spjaté právě s pískovcovou krajinou – od pravěku až po současnost. Pod pískovcovými převisy se bydlelo, stavěly a tesaly se tam hrady, kaple, poustevny i plastiky, náhony, sklepy i sušárny, těžil se tam kámen. Po všech těchto činnostech zůstaly v pískovcové krajině nesmazatelné stopy.
Třetí část Atlasu pískovcových skalních měst je průvodcem českou, moravskou a částečně i slovenskou pískovcovou krajinou. Postupně, jedna po druhé, jsou v ní představeny jednotlivé skalní oblasti – od těch obecně známých a hojně navštěvovaných, až po takové, o kterých jste možná ještě neslyšeli. Hesla mají pevnou strukturu a věnují se nejen geologické stavbě nebo reliéfu, ale obsahují také řadu zajímavostí a detailů – včetně spousty krásných fotografií. Stejně jako předchozí dvě části tak přináší spoustu informací odborníkům i laikům – turistům, horolezcům nebo prostým milovníkům přírody.
Atlas pískovcových skalních měst vám poslouží jako geologická učebnice, encyklopedie i průvodce. Dokáže vám, že za romantikou nemusíte jezdit do zahraničí. Je u nás spousta koutů, které stojí za návštěvu. A nemálo je jich mezi pískovci.

Atlas pískovcových skalních měst

Jiří Adamovič, Radek Mikuláš, Václav Cílek: Atlas pískovcových skalních měst České a Slovenské republiky : Geologie a geomorfologie. Praha: Academia, 2010. ISBN 978-80-200-1773-4.

Vysíláno v Planetáriu 41/2012, 6. – 12. října 2012

Rubrika Kniha měsíce se vysílá každé druhé Planetárium v měsíci. Knihu můžete vždy v daném měsíci vyhrát v soutěži Planetária.

autor: frv
Spustit audio