Atmosféru Vánoc přiblíží lidem v Plzni komentované adventní prohlídky

2. prosinec 2016

Věděli jste, že v minulosti se vánoční strom zavěšoval nad jídelní stůl špičkou dolů? I takové zajímavosti se dozvíte na komentovaných adventních prohlídkách v Plzni. Novinku pro turisty i místní lidi připravila městská organizace Plzeň - Turismus. Vánoční tradice a zvyky zájemcům během hodinové procházky přiblíží průvodci v historických kostýmech.

Netradiční adventní prohlídky historického centra města mohou letos poprvé zažít lidé v Plzni. Zájemci se během hodinové procházky dostanou do Mázhauzu radnice, na věž katedrály i na vánočně nazdobené náměstí Republiky a na závěr všechny čeká vánoční pohoštění v historickém sklepení Národopisného muzea.

Účastníci adventních prohlídek se dozvědí mnoho zajímavostí z vánočních zvyků a tradic. Zjistí řadu informací o historii vánočních stromků, co původně symbolizovaly vánoční ozdoby nebo odkud brali řezbáři inspiraci při výrobě betlémů. „V adventním čase se například držel půst. Nesměly se konat žádné tancovačky ani veselice a dokonce jste se nemohly ani oddat,“ řekla průvodkyně Barbora Živná.

Cestou po historickém centru se účastníci prohlídek dozvědí o historii Vánoc

„Na zpestření prohlídky jsme připravily pro děti lucerničky se svíčkou, aby si i ony cestu pořádně užily,“ uvedla autorka projektu Klára Doležalová. Pro ni samotnou bylo nejzajímavější zjištění, odkud pochází obrázek Santa Clause a jak nazývají českého Ježíška v jiných zemích.

Adventní prohlídky v Plzni začnou 3. prosince a pokračují každou sobotu a neděli až do 18. prosince. Začátek je v půl šesté večer u městského informačního centra a je nutná vstupenka.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio