Automatický výpočet kalorií v potravě se stává realitou

26. červen 2015

Softwarová aplikace nebo také chytrý šálek, to jsou nové vynálezy, které dokážou odhadnout obsah energie podávaného jídla a mohou nám tak pomoci dodržovat dietní režim.

Vývojář firmy Google Kevin Murphy nedávno se svými několika spolupracovníky představil softwarovou aplikaci, která umí z pouhé fotografie jídla automaticky odhadnout jeho energetický obsah. Aplikace se jmenuje Im2Calories a byla představená na setkání odborníků na umělou inteligenci s názvem Rework Deep Learning Summit. Logickou součástí aplikace je rozeznávání objektů na obrázku (speciálně pokud jde o potraviny a ingredience), určení jejich velikosti, dále přístup k rozsáhlé potravinové databázi, která je k dispozici online a obsahuje energetické obsahy, a v neposlední řadě schopnost průběžného učení. V této souvislosti je třeba poznamenat, že Google rozvíjí v celé řadě svých aplikací metodu tzv. hlubokého učení (Deep learning) a nedávno také koupila firmu DeepMind, která tuto technologii intenzivně rozvíjela.

Aplikace zatím v plenkách

Aplikace Im2Calories má ale zatím “drobný” problém. Její rozeznávání jednotlivých potravin na talíři je zatím nedokonalé, a tudíž odhady počítané na tomto základě jsou nespolehlivé. Její tvůrci ale předpokládají, že se aplikace bude stále učit a na základě praxe zdokonalovat. Aplikace tedy musí průběžně dostávat zpětnou vazbu od uživatelů. Kýženého cíle lze dosáhnout tak, že aplikace u každého vyfotografovaného pokrmu ukáže seznam v něm identifikovaných potravin, které zároveň na obrázku označí. Uživatel by pak měl aplikaci ukázat, které potraviny jsou identifikovány chybně. Na zřetel se přitom musejí vzít například kalorické rozdíly mezi smaženým a grilovaným hamburgerem nebo mezi vařeným a smaženým vejcem. Uživatelské korekce se pak promítnou do změny přiřazení obrázků k potravinám v centrální databázi, která bude moci mnohem lépe identifikovat potraviny na dalších fotkách jídel. Zatím však aplikace nebyla uvolněna pro veřejné použití, jde stále jen o výzkumný projekt.

Nová aplikace by měla rozeznat jednotlivé potraviny na talíři a určit energetickou hodnotu jídla

Opravdu chytrý šálek

Jiným řešením podobného problému je chytrý šálek s názvem Vessyl od kalifornské firmy Mark One, který údajně provádí přímou chemickou analýzu svého obsahu. V databázi má šálek tisíce různých kapalných složek. Navíc je schopen vést sumární statistiku o tom, kolik energetického obsahu, případně alkoholu, kofeinu či dalších složek jeho majitel vypil, resp. stanovit míru jeho hydratace. Data jsou vyváděna přes spojení Bluetooth na mobilní zařízení s operačním systémem iOS nebo Android. Chytrý šálek Vessyl má objem 385 ml a stojí asi 150 dolarů.

Chytrý šálek se vyrábí v mnoha variantách

Zdroje: Phys.Org 2, TechXplore, Popular Science, DailyMail, Vessyl

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio