Auxiny jako architekti rostlin

6. září 2012

Houba jako biologický horník. Signální molekuly auxiny spoluzodpovídají za růst rostlin. Netopýří noci. Velrybí hlt.

Aktuálně: Houby sice rostou, na vrchol letošní houbařské sezóny se ale prý zatím čeká. Pojďme se dnes na houby podívat z trochu méně obvyklého úhlu - totiž jako na biologické horníky nebo těžaře drahých kovů.

Téma: Auxiny jsou malé organické molekuly, které mají takzvanou signální funkci. Nesou s sebou jakýsi vzkaz, co se má dít a jsou tak spoluzodpovědné za růst rostlin. Jejich výzkum může přinést i zajímavé praktické uplatnění.

Pozvánka: Pokud vás zajímají tajemní noční savci netopýři a chtěli byste se o nich dozvědět více, případně si tato nádherná zvířata prohlédnout zblízka, mám pro vás jeden tip na třeba i rodinný výlet. I v letošním roce totiž pořádá Česká společnost pro ochranu netopýrů tzv. netopýří noci, akce probíhají právě v těchto dnech.

Příhody přírody: Podrobně se budeme věnovat také „velrybímu hltu“. Plejtvák, vážící kolem 150 tun, prý pohltí najednou až 125% své hmotnosti. Sousto v jeho roztažitelné tlamě je pak tvořeno bezmála dvěma stovkami tun mořské vody a drobných živočichů.

Na slyšenou se v premiéře ve čtvrtek od 9 hodin těší Tamara Urválková.

autor: Tamara Kocourková
Spustit audio