Až 12 let za podporu terorismu. Vězení bude hrozit i za komentář na facebooku

V reakci na požadavky mezinárodních organizací ministerstvo spravedlnosti připravilo novelu, která zpřísní tresty za podporu terorismu. Podle hodnocení organizací Česko v tomto ohledu zaostává za pokrokovým zbytkem světa. Informovaly o tom Lidové noviny. Nově by mělo těm, kteří veřejně teroristické útoky schvalují nebo podporují teroristy, hrozit trest až 12 let odnětí svobody. Vláda na středečním zasedání novelu trestního zákoníku schválila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Facebook

Facebook | Foto: downloadsource.fr, CC BY 2.0

„Půjde o speciální skutkovou podstatu, která výrazně zpřísní postih za schvalování trestného činu, kdy v současné době bylo možno uložit trest odnětí svobody ve výměře jednoho roku,“ uvedl pro Lidové noviny Lukáš Bohuslav z katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Významnou částí novely je také to, že trestný čin může být spáchán i v médiích a na sociálních sítích, jako je třeba Facebook.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký je smysl novely trestního zákoníku, se ministra spravedlnosti Roberta Pelikána a odborníka na mediální právo Aleše Rozehnala ptal Tomáš Pavlíček

Chystaná novela chce zpřísnit tresty také pro lidi, kteří druhé k teroristickým útokům nabádají, atentátníkům poskytnou jakoukoliv pomoc nebo slíbí sebevražedným atentátníkům, že se postarají o jejich rodiny a pozůstalé, ať už finančně, nebo jinou cestou.

Zároveň bude samostatným trestným činem podporování teroristy nebo teroristické skupiny finančně nebo materiálně. Za takový čin bude pachateli hrozit až 12 let za mřížemi a propadnutí majetku.

Právě kvůli financování terorismu se Česko stalo terčem kritiky mezinárodních organizací, Finančního akčního výboru (FATF) a Výboru expertů pro hodnocení opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu (Moneyval).

Podle zprávy FATF z loňského roku Česko jako jediná země EU nedostatečně řeší financování terorismu. V hodnotící zprávě se Česká republika umístila hned vedle zemí, jako je Brazílie nebo třeba Uganda.

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána z hnutí ANO by sněmovna měla změnu projednat a schválit v jednom čtení. Šéf resortu před středečním zasedáním ministrů uvedl, že je třeba změny schválit co nejrychleji.

Vliv na důvěryhodnost země

„Jsem velmi rád, že vláda akceptovala naši žádost, aby novela byla projednána co nejrychleji. V opačném případě hrozí snížení ratingu Česka, což by mohlo mít negativní politické i ekonomické důsledky,“ řekl novinám Pelikán.

Jaký dopad by nezavedení novely mělo, lze pak podle ministra spravedlnosti jen těžko předpovídat. Pravděpodobné ale je, že by to výrazně ovlivnilo posuzování rizikovosti a důvěryhodnosti země.

Novela bude dále postihovat například sbírky na odměny pro teroristu, poskytnutí výcviku nebo vycestování do jiné země za účelem spáchání teroristického útoku. Trestné má být také vyhrožování spácháním teroristického útoku nebo zapojení do teroristické činnosti.

Rovněž přísněji postihuje loupeže, krádeže, podvody nebo vydírání spáchané s úmyslem umožnit teroristický čin nebo financování terorismu.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme