Ázerbájdžánské Baku nebude náhodou prvním dějištěm Evropských her

Ázerbájdžán má nerostné bohatství. Přesněji řečeno těží ropu a její prodej mu přináší ohromné zisky. Je to rychle se rozvíjející země s až neskutečně se měnícím hlavním městem Baku. A tam se i kvůli 1. Evropským hrám, které tam budou za rok v červnu, prostaví neuvěřitelné částky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Definice současného Baku - generál-hrdina SSSR, mešita a mrakodrap

Definice současného Baku - generál-hrdina SSSR, mešita a mrakodrap | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

A země věčného ohně, jak se také Ázerbájdžánu přezdívá, si od obrovské akce se 6 tisíci sportovci mnohé slibuje. Ohromnými investicemi do 1.ních Evropských her se pořadatelé vlastně i chlubili, když na vlastní náklady pozvali do Baku tiskové mluvčí olympijských výborů i s novináři.

Mělo to efekt: téměř na každém kroku jak se město mění a že hry budou a to na nejvyšší možné úrovni. Dokonce platí, že jinde než právě v Ázerbájdžánu by se 1. vydání této akce konat ani nemohlo.

„Ano, pro první hry. Potřebovali jsme zemi nejen se zdroji, ale i s vizí, a s někým, kdo tomu rozumí. Prezident Alijev byl předtím předsedou Olympijského výboru Ázerbájdžánu. Zná sport, ví, co sport dokáže v politice. A má zdroje v této zemi,“ říkal Simon Clegg.

Přehrát

00:00 / 00:00

1. ročník Evropských her bude hostit ázerbajdžánské hlavní město Baku

Brit se zkušenostmi s pořádáním olympiády v Londýně, který šéfuje organizaci 1. Evropských her. A snaží se být striktně apolitický. V Ázerbájdžánu se ale projevuje jeden zásadní rozpor.

Kritika stíhání desítek politických vězňů a porušování lidských práv obvykle nejde moc dohromady s byznysem, který díky petrodolarům roste. Obojí zmínil a zdůraznil i Václav Lídl, analytik Asociace pro mezinárodní otázky. Ale...

„Naprostá většina obyvatelstva je saturována politikou Alijeva, kdy přerozděluje zisky z exportu nerostných surovin i mezi obyvatelstvo. A to je právě jeden z důvodů, proč opozice je velmi slabá a nepočetná, přesto velmi důležitá, protože představuje Ázerbájdžán, jaký by jednou mohl být,“ vysvětluje Václav Lídl.

Baku se chystá na 1. Evropské hry, začít mají za 9 měsíců

Číst článek

Ázerbájdžánu pevně vládne už zmíněný prezident Ilham Alijev, který převzal úřad po svém otci Heydarovi, bývalém vysokém funkcionáři Sovětského svazu.

Odpovědí na to, proč prezident tak moc chce pořádat v Ázerbájdžánu různé sportovní akce, je hodně. Stavba stadionů má zřejmě podpořit už třetí kandidaturu na letní olympijské hry, investuje se i do infrastruktury.

Prezidentovi evidentně nejde jen o zviditelnění sebe sama, ale i své země. Současnost dokládají i slova Simona Clegga.

„Strašně málo lidí ví o Ázerbájdžánu. Omlouvám se za tuhle aroganci. Řekl jsem pár kolegům, že jedu pracovat do Baku. Ptali se: „Kde to je?“ a tak jsem řekl: „V Ázerbájdžánu.“ A oni Ázerbáj-kde?

Reklama na Ázerbájdžán

I to mají 1. Evropské hry změnit. Ale to připomínání se má i svůj strategický důvod.

„Důležité pro Ázerbájdžán je to, aby byl vidět i z bezpečnostního hlediska, protože připoutá pozornost světové veřejnosti například k náhornokarabašskému konfliktu a k jeho řešení, což je velmi výhodné právě v době konfliktu na východě Ukrajiny, kdy má západní svět větší snahu tohle řešit.“

Navíc má Ázerbájdžán na jihu silný Írán, relativně blízko neklidný Islámský stát a na severu Rusko.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme