Badatel a polárník představí na přednášce v Budějovicích výzkum na Špicberkách

16. listopad 2012

V Českých Budějovicích se dnes uskuteční beseda na téma Čeští polárníci v 21. století.

Sdružení Calla a Společnost Rosa přitom do Galerie Měsíc ve dne pozvaly velmi zkušeného badatele v polárních oblastech – Josefa Elstera z Botanického ústavu Akademie věd a Přírodovecké fakulty Jihočeské univerzity.

Ten letos absolvoval pobyt v jedné z nejseverněji položených výzkumných stanic na Špicberkách, kde se zabýval výzkumem řas a sinic.

„Snažíme se rekonstruovat, jak se tam ty sinice a řasy dostaly. Jestli přežily glaciální období nebo jestli se tam přestěhovaly v současné době. Víme, že tam žijí dlouhé období a vyvinuly si speciální vlastnosti, které jim umožňují, aby tam žily. Jsou adaptovány na nízkou teplotu, na změny záření, snadno vymrznou a snadno vyschnou. Chceme tyto endemické polární typy využívat a zjistit, zda by se jejich vlastnosti nedali nějakým způsobem použít,“ vysvětluje Elster.

Do Arktidy se letos poprvé dostala také vlajka města České Budějovice, kterou tam dopravili právě vědci expedice Svalbard z Jihočeské univerzity. Dnešní beseda začíná v českobudějovické Galerii Měsíc ve dne v 18 hodin.

autor: Petra Matoušková
Spustit audio