Barevné fotografie Roberta Capy poprvé na evropském kontinentu

30. prosinec 2015

Dílo nejznámějšího fotožurnalisty, válečného zpravodaje a dokumentaristy 20. století bylo dosud v Evropě známé v černobílém provedení. Ve francouzském Tours máte nyní příležitost vidět také jeho barevné snímky, jedny z posledních, které pořídil v Indočíně. Výstava nazvaná Robert Capa a barva bude přístupná až do konce května příštího roku.

Byl to právě Robert Capa, kdo pořídil jedny z nejznámějších snímků z občanské války ve Španělsku nebo vylodění v Normandii. A další, které dokumentují dějiny dramatického století. „Už méně jsou ale známé jeho barevné fotografie. Ale nejen barva je na nich novinkou, jsou to i témata, které vybíral. Nevidíme tady totiž jen válečné konflikty,“ vysvětluje ředitelka Jeu de Paume Marta Gili. Příprava výstavy si žádala prostudování ohromného archivu a zkoumání diapozitivů. Barevné snímky prošly kontrolou, očíslováním a rekonstrukcí barvy.

03540299.jpeg

Díky celkové práci a zkoumání snímků se mohli pořadatelé dozvědět víc o osobnosti Roberta Capy. Co chtěl fotografovat, jak on sám se prezentoval a na co myslel v roli fotografa. Capa fotografoval barevné snímky od roku 1938 a byl známý tím, že u sebe nosil vždy dva fotoaparáty, jeden na barevné snímky druhý na černobílé. V barvě máme tedy jak druhou světovou válku, tak konflikt v Indočíně i každodenní život v Paříži nebo Londýně. Fotografoval ale i filmová natáčení hollywoodských hvězd.

03540300.jpeg

Portréty celebrit i záběry z cest, vše je unikátní dokumentExpozice v Chateau de Tours představuje nejen průřez časem, ale i historické skutečnosti. Objev barevných fotografií Roberta Capy totiž vnáší nové světlo porozumění jeho práci. Fotil Pabla Picassa nebo Ernesta Hemingwaye, pořizoval snímky z cest - ze Spojených států, Maďarska, Ruska či Japonska – na nichž zachycuje život přelomu 40. a 50. let minulého století.

„Na výstavě můžete vidět až 130 snímků. Ty byly vyvolané po předchozí numerizaci a ošetření diapozitivů. Všechny byly zrestaurované a pocházejí z Capova archivu i z jiných zdrojů. Jednalo se tedy o velmi náročnou práci, prozkoumat všechna místa nejen ve Francii, protože i jinde ve světě nacházíme archivy jeho snímků. Výstava barevných fotografií Roberta Capy na zámku ve městě Tours vznikla ve spolupráci s Mezinárodním centrem pro fotografii v New Yorku.

Spustit audio