Bariatrická operace může zasáhnout kosti

5. listopad 2012
Monitor

Některé typy bariatrické operace mohou způsobit ztrátu kostní hmoty. Znepokojit by to mělo především mladé lidi, jejichž kostní hmota ještě nedosáhla svého maxima.

Nejefektivnějším způsobem léčby těžce obézních pacientů je bariatrická operace. Počet pacientů, kteří ji podstoupili, celosvětově roste a objevují se mezi nimi i teenageři. Chirurgická redukce objemu žaludku zaručí snížený příjem potravy, a tím i velký a především dlouhodobý úbytek tělesné hmotnosti. Vyloučené však nejsou ani další dlouhodobé účinky. Australští vědci se zaměřili na ztrátu kostní hmoty, kterou pacienti po bariatrické operaci často trpí. Jejím důsledkem může být zvýšená lámavost kostí.

Významný úbytek váhy může způsobit ztrátu kostní hmoty, ať už byl vyvolán operací či jinými faktory. Ze studie však vyplynulo, že různé typy bariatrických operací se v tomto směru významně liší. Nejinvazivnější a v některých zemích nejčastěji prováděný je gastrický bypass, při kterém se vyřadí z činnosti větší část žaludku a kus tenkého střeva. Méně radikální je chirurgické zúžení žaludku. Nejméně invazivní (a jediná reverzibilní) je gastrická bandáž, u které se objem žaludku zmenší nasazením speciální manžety. Zatím není zcela jasné proč, ale zdá se, že čím radikálnější je zákrok, tím vyšší riziko ztráty kostní hmoty pacientovi hrozí. Podle autorů studie by proto součástí předoperační i pooperační péče mělo být monitorování stavu pacientových kostí.

Zdroj: Science Daily, Obesity Reviews

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.