Bariéra, o které mluvil Darwin

31. srpen 2012

V roce 1880 Charles Darwin vyslovil teorii, podle níž mořští živočichové jen zřídkakdy překračují takzvanou východní pacifickou bariéru. Současný výzkum korálů mu dal za pravdu.

Východní pacifická bariéra (Eastern Pacific Barrier) je asi 6400 km dlouhý pás hlubin, který od sebe odděluje východní a centrální část Pacifiku. Charles Darwin jej označil za „neprůchodný“ a pozdější výzkumy potvrdily, že pro mnoho živočichů skutečně představuje nepřekonatelnou bariéru. Nebylo ale jasné, jestli to platí také pro korály. Jejich larvy zůstávají po určitou dobu ve vodním sloupci a oceánské proudy je mohou zanášet na vzdálená místa. Na druhou stranu, východní pacifická bariéra je natolik rozsáhlá, že čas potřebný k jejímu překonání by patrně přesáhl životnost larvy.

Biologové z Pensylvánské státní univerzity se proto zaměřili na korály dírkovníky laločnaté (Porites lobata), jejichž larvy se ve vodním sloupci zdržují nadprůměrně dlouhou dobu. Dospělci navíc lépe než jiné druhy korálů čelí extrémním teplotám a kyselé vodě. Jestli tedy existuje korál schopný překonat východní pacifickou bariéru, měl by to být právě tento, říkají vědci. Předpokládali, že larvy z centrálního Pacifiku může unášet teplý Severní rovníkový protiproud (North Equatorial Counter Current) k břehům Galapág, Ekvádoru a Panamy. Testování takzvané mikrosatelitní DNA korálů z obou částí Pacifiku však ukázalo, že Darwin měl pravdu i v tomto případě. Korály z východu a západu jsou si geneticky nepodobné, což znamená, že larvy z centrálního Pacifiku se k břehům Ameriky nedostávají.

Místa odběru vzorků na mapě Tichého oceánu

Východní pacifická bariéra tak zvítězila i nad korály, které měly největší šanci ji překonat. Existuje však výjimka - malá populace korálů z okolí ostrova Clipperton Island, který se nachází západně od pobřeží Kostariky. Zdejší korály jsou geneticky příbuzné korálům z centrálního Pacifiku. Zřejmě se sem dostaly teprve nedávno a nikam dále nepokračují. Důvodem je patrně to, že teplotní podmínky kolem ostrova Clipperton jsou podobné jako například u Fidži nebo Samoy.

Kolonie korálů dírkovníků laločnatých (Porites lobata) mohou růst až několik stovek let

Navzdory jedné výjimce z výsledků studie vyplývá, že kolonie korálů z východního Pacifiku si zaslouží důraznou ochranu. Šance na to, že by uprázdněná místa nahradily korály stejných druhů pocházející z centrálního Pacifiku, je kvůli východní pacifické bariéře prakticky nulová.

Zdroj: Penn State

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.