Batteriser - údajný prodlužovač životnosti baterií

17. červen 2015

Americká firma Batteroo uveřejnila, že vyvinula speciální tenkou vložku na obalení jednorázové baterie, která umožní využít uvnitř uloženou elektrickou energii v mnohem větší míře, než je obvyklé.

Tato vložka se jmenuje Batteriser, je vyrobena z nerez oceli a jeden její kus stojí 2,5 amerických dolarů. Na technologii byl udělen americký patent a její fungování podle časopisu PC World ověřil dr. Kiumars Parvin ze Státní univerzity v San José. V čem podle jeho tvůrců tkví princip tohoto zařízení, které je kromě své viditelné “hloupé” obalové části navíc prý ještě vybaveno speciální elektronikou pro chytrou správu dodávky energie? Stručně řečeno, má jít o efektivní zesílení napětí částečně použitého elektrochemického voltaického článku.

Pozitivní článek na PC Worldu

Podle vyhlášení firemního odborníka Boba Roohparvara pro PC World se činnost Batteriseru projeví zvýšením napětí, dodávaného baterií napájenému přístroji. Většina přístrojů počítá se standardní dodávkou napětí o počáteční výši 1,5 voltu u jednorázových baterií. Při používání baterie a odčerpávání energie z ní ovšem napětí postupně klesá. Při poklesu napětí zhruba pod 1 volt začíná být napětí pro velkou část přístrojů nedostatečné a baterie přestává plnit svoji napájecí funkci.

Po vložení částečně vyčerpané baterie do velmi tenké vložky Batteriseru se údajně její efektivní výstupní napětí opět zvýší na standardní hodnotu 1,5 voltu. Batteriser tak prý umí zvýšit na efektivní hodnotu 1,5 voltu i napětí prakticky “mrtvé” baterie s hodnotou 0,6 voltu. Batteriser by měl tedy fungovat jako jakýsi posilovač napětí na principu inteligentního konvertoru stejnosměrného napětí, ovšem opět na stejnosměrné napětí, ale s vyšší hodnotou. Tento princip není podle PC Worldu v principu něčím novým, avšak podstatné je zde zmenšení celého zařízení na velikost, která umožní opětovné zasunutí vložkou obalené baterie na původní místo v napájeném přístroji.

Vynález má prodloužit životnost jednorázové baterie na několikanásobek a pomoci tak zmírnit zátěž na životní prostředí. A samozřejmě také na peněženky zákazníků.

Vynořují se pochybnosti

Zpráva o Batteriseru je zatím jen čerstvě ohlášenou novinkou. Jeho skutečnou funkci bude třeba ověřit při testech v nezávislých laboratořích a v praktickém provozu. Batteriser má přijít na trh v září a je určen pro využití zejména v malých přenosných přístrojích. Nicméně už nyní se v odborných kruzích objevily vážné pochybnosti o reálnosti funkce Batteriseru (analýzu, která oponuje funkčnosti vynálezu, uveřejnil například EEVBlog).

Zdroje: Phys.Org, TechXplore, PC World, Batteriser, US Patent, EEVBlog

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio