Bavorsko zahájilo první testy digitálního rádia DAB+ v kabelových sítích

1. duben 2018

Výhodou technologie je, že pro ni není vyžadovaný kabelový přijímač. Zákazník si může zapojit koaxiální kabel například do svého digitálního tuneru, případně domácího kina.

Bavorský kabelový operátor M-net by do budoucna mohl zpřístupnit svým zákazníkům signál digitálního rádia DAB+. Jako první v této spolkové zemi začal technologii testovat ve svých rozvodech, upozornil v aktuálním vydání oborový bulletin společnosti MediaLABcom. Zkušební přenos probíhá na kanálu 13, tedy na samém konci III. pásma. Jde o dva multiplexy s obsahem bavorského veřejnoprávního rozhlasu.

Aby zákazník mohl vysílání otestovat, potřebuje odpovídající DAB+ přijímač s možností připojení externí antény. Zdali se v budoucnu objeví digitální rozhlas v kabelových rozvodech M-net na trvalo, zatím rozhodnuto nebylo. „V současné době nemáme zatím žádné konkrétní plány, kdy bychom chtěli ostré vysílání spustit,“ uvedlo tiskové oddělení operátora. Výhodou standardu DAB+ je, že digitální rozhlas je možné přijímat bez ohledu na kabelový přijímač, případně televizor. Zájemce si může například kabel zapojit do svého tuneru.

autor: lukpo
Spustit audio