Bavorský rozhlas spustí DAB rádio i z vysílače Hof blízko českých hranic

26. srpen 2016

Regionální sítě veřejnoprávního vysílatele v současné době obsahují stanice Bayern 1 Mainfranken, Bayern 1 Mittel und Oberfranken a Bayern 2 Nord.

Bavorský veřejnoprávní rozhlas dnes oficiálně potvrdil informaci, o níž se spekulovalo již delší dobu. Vysílač Hof, který se nachází jen pár kilometrů od hranic se západními Čechami, začne sloužit ještě v průběhu letošního roku pro potřeby digitálního rádia DAB+. Bude z něj konkrétně šířen multiplex „BR Franken“ fungující na kanálu 10B. Výkon stanoviště by měl být 10 kW a doplní tak již na českém území zachytitelný Ochsenkopf se stejným výkonem. Do provozu budou dále uvedeny vysílače Dillberg a Norimberk.

Regionální sítě Bavorského rozhlasu v současné době obsahují stanice Bayern 1 Mainfranken, Bayern 1 Mittel und Oberfranken a Bayern 2 Nord. Díky šíření pouze tří stanic v celém multiplexu je nastavena vysoká ochrana chyb, což znamená pro posluchače bezproblémový příjem i v okrajových oblastech. V současné době jsou v dosahu nového multiplexu z DAB vysílačů necelé čtyři miliony obyvatel Bavorska. Přeshraniční příjem do Čech sem pochopitelně není započítán. Do výstavby sítě plánuje veřejnoprávní vysílatel dále investovat i v následujících letech.

autor: lukpo
Spustit audio