Bazalka, zázračná bylinka. Své místo má v jídelníčku, medicíně i náboženství

8. leden 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Bazalka je pro nás dnes neodmyslitelně spojená s italskou kuchyní. Většina odborníků ale klade její původ do Indie nebo šířeji do tropických zemí jihozápadní Asie od Indie po Írán. Někteří vědci však za její domovinu označují taky Egypt nebo právě jih Evropy. Ptáte se proč? Nejasnosti plynou z prastaré kultivace této nenápadné rostlinky.

V přírodě má na 60 variant. Celosvětově se ale nejvíc využívá bazalka pravá. A mezi oblíbené patří taky druhy vytrvalá, americká a posvátná neboli tulasí. Ta je uctívanou bylinou pro hinduisty. Ale i v hinduistických oblastech má své místo jak v jídelníčku, tak v medicíně.

„Zázračná“ bazalka

Lidé bazalce přisuzují mnoho léčivých účinků. Pomáhá prý při bolestech a křečích, zlepšuje trávení, uklidňuje při nespavosti a migrénách anebo může posloužit jako přírodní antibiotikum.

Šťáva z listů pomáhá i při bodnutí hmyzem. Ten její aromatickou vůni přímo nesnáší, a tak se bazalka hodí i jako repelent například na vašem okenním parapetu.

Její pěstování není náročné. Bylinka potřebuje teplo a hlavně dostatečnou zálivku. Sklízet ji můžeme po celý rok. A když budeme lístky pravidelně zaštipovat, začne rostlinka košatět. Do jídel bychom ji měli přidávat vždycky až na závěr přípravy, abychom nepřišli o její charakteristickou vůni.

autor: spr
Spustit audio