Bazény nenapouštějte z kohoutku. Přijede s cisternou, nabízejí havlíčkobrodské vodovody

23. květen 2017
Zprávy z

V některých obcích na Vysočině už platí zákaz napouštění bazénů z veřejných vodovodů. Důvodem je nedostatek vody a příkladem Okrouhlice na Havlíčkobrodsku. Na 550 lidí tam připadá stovka bazénů. Z kohoutku si bazén napustit nemohou, společnost Vodovody a kanalizace Havlíčkův Brod jim nabízí vodu z cisterny.

Na Vysočině už teď někde platí zákaz napouštění bazénů. Hrozí totiž sucho. Napouštění zahradních bazénů, které bývají v odběru vody zásadní, je možné provézt z cisterny. Takovou službu nabízejí na Havlíčkobrodsku a také na Žďársku.

Napuštění je hodné pro majitele spíše menších bazénů, pokračuje ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Havlíčkův Brod Jan Kadlec. „Pokud budete mít velký bazén, třeba 50 kubíků, tak to budeme vozit na pět krát. Lepší jsou ty menší bazény, abychom se nemuseli otáčet vícekrát. Platí totiž především tu dopravu, kubík vody vyjde na nějakých třicet šest korun, což je malá položka.“

Voda rychle ubývá

Právě v Okrouhlici mají při napouštění bazénů nedobré zkušenosti. Stačí k tomu deset až patnáct případů. „Voda se z vodojemu rychle ztrácí a stává se, že lidé, kteří ani nemají bazén, se nemohou umýt, protože voda neteče,“ řekl Českému rozhlasu starosta Okrouhlice Lubomír Pospíchal.

autoři: mik , Lucie Maxová
Spustit audio